Помер відомий український політик та дисидент Степан Хмара

Помер відомий український політик та дисидент Степан Хмара

Останні дні Хмара провів в австрійській клініці, де лікувався від важкої хвороби

У 86-річному віці помер український дисидент, політв’язень радянських таборів та політик Степан Хмара. Про це у середу, 21 лютого, повідомила його дружина Роксолана Хмара. Останні дні Хмара провів у віденській клініці “Рудольфінерхаус” через важку хворобу.

Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все. Ми всі робили все, що могли і...

Posted by Степан Хмара on Wednesday, February 21, 2024

Степан Хмара народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб'ятин на Львівщині. За освітою був лікарем-стоматологом. Брав участь у дисидентському русі, розповсюджував самвидав та заборонену у СРСР літературу. У 1980 році його заарештували та засудили до 7 років ув'язнення в таборах суворого режиму та п'яти років заслання. Покарання відбував у таборах для політв'язнів на Уралі. У 1987 році Степан Хмара вийшов на свободу у віці 50 років та повернувся в Україну, де став одним із керівників Української гельсінської спілки.

У 1990 році був обраний народним депутатом Верховної Ради УРСР. У листопаді 1990 року радянська міліція взяла Степана Хмару під варту за звинуваченням в нападі на співробітника правоохоронних органів. Ця справа отримала широкий суспільний резонанс, внаслідок якого його випустили на свободу у квітні 1991 р. З відновленням незалежності України Степан Хмара ще двічі обирався до парламенту, був народним депутатом України другого (1994-1998 рр.) та четвертого (2002-2006 рр.) скликання.

19 серпня 2006 року Президент України Віктор Ющенко надав Степану Хмарі звання Герой України — “за визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи і демократії”.

У Степана Хмари залишилось троє дітей і п'ятеро онуків.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності