У Львові вшанували пам'ять відомого дисидента Івана Геля

У Львові вшанували пам'ять відомого дисидента Івана Геля

Син колишнього вояка УПА провів 16 років за ґратами, борючись проти радянської системи

17 липня у Львові вшанували 85-у річницю з дня народження відомого львів'янина, правозахисника та в'язня радянських таборів Івана Геля. Один із засновників Української Гельсінської спілки помер у Львові у віці 73-ох років та був похований у родинному гробівці на Личаківському цвинтарі міста.

Про заходи з вшанування пам'яті Івана Геля повідомили у Львівській обласній раді.

Відомо, що після проголошення Незалежності України відомий правозахисник продовжував активне громадське життя та був заступником голови першого демократично обраного скликання Львівської обласної ради. Вшанувати пам'ять Івана Геля на Личаківський цвинтар Львова прийшло керівництво обласної ради, побратими, рідні та близькі.

"Ми завжди згадуємо його людські риси: він запам’ятався нам своєю незламністю, оптимізмом, добротою. Пам’ять про нього буде жити вічно, бо він передав естафету боротьби наступним поколінням", — говорить побратим відомого дисидента, народний депутат України трьох скликань Степан Давимука.

Також учора, 16 липня, в Архикатедральному соборі святого Юра Львівської архиєпархії УГКЦ відбулося заупокійне богослужіння за Іваном Гелем.

Довідково:Іван Андрійович Гель (17 липня 1937 р. — † 16 березня 2011 р.) — український правозахисник, дисидент, політик, публіцист, релігійний діяч, один із засновників Української Гельсінської спілки, радянський дисидент і політв'язень.Народився в селі Кліцько сучасної Комарнівської громади Львівщини. Його батько, колишній вояк УПА, був засуджений у 1950 році на 20 років таборів за зв'язки з ОУН. Івана Геля неодноразово заарештували за його громадську позицію та поширення забороненої комуністами літератури. Він був одним з ініціаторів виходу з підпілля Української греко-католицької церкви.Іван Гель прожив у Львові більше ніж 20 років свого життя. Він хворів на цукровий діабет та помер 16 березня 2011 року через важку недугу.

Нагадаємо, у Львові вшанували пам’ять польських професорів, яких у ніч з 3 на 4 липня 1941 року розстріляли німецькі нацисти.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності