Помер професор Львівського національного університету етнолог Михайло Глушко

Михайло Глушко

Професор кафедри етнології Львівського університету помер на 69-му році життя

13 березня на 69-му році життя помер відомий український етнолог, доктор історичних наук, професор кафедри етнології ЛНУ імені Івана Франка Михайло Глушко. Про це пише видання “Локальна історія”.

Експедиції Михайла Глушка

1994 року Михайло Глушко очолив експедицію до Чорнобильської зони, з якої розпочалися щорічні історико-етнографічні дослідження радіоактивно забрудненого Поліського краю.

“Загалом він організував, керував та брав участь у більш ніж тридцяти історико-етнографічних експедиціях, під час яких було досліджено Бойківщину, Гуцульщину, Лемківщину, Надсяння, Опілля, Покуття, Поділля, Волинь, Середнє Подніпров’я, Західне Полісся та інші етнографічні райони України”, — йдеться у повідомленні.

Михайло Глушко зібрав майже півтори тисячі українських народних пісень, десятки казок, легенд, переказів і народних оповідань, сотні прислів’їв і приказок, які досі не опубліковані.

Монографії Михайла Глушка

Його монографії ("Шляхи сполучення і транспортні засоби в Українських Карпатах другої половини XIX — поч. XX ст.", "Генезис тваринного запрягу в Україні (Культурно-історична проблема)", Народознавчі студії в Науковому товаристві імені Шевченка, "Філарет Колесса і Наукове товариство імені Шевченка у Львові"), навчальні посібники ("Методика польового етнографічного дослідження", "Історія народної культури українців") та численні статті з різних проблем етнології, історії, археології, фольклористики, лінгвістики й історіографії здобули професорові Глушку авторитет одного з провідних українських етнологів.

Михайло Глушко народився 1955 року у селі Грабовець на Львівщині

  • 1984‒2003 рр. ‒ науковий співробітник Львівського відділення Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Рильського (з 1992 р. Інститут народознавства НАН України),
  • 1992‒1994 рр. ‒ заступник директора з наукової роботи,
  • 1997‒1999 рр. ‒ завідувач відділу карпатознавства інституту.
  • 1998‒2005 рр. ‒ доцент,
  • з 2005 р. ‒ професор кафедри етнології Львівського університету.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності