• Головна
  • Новини Львівщини
  • Росіяни поширюють фейк про погруддя Романа Шухевича з музею в Білогорщі, яке нібито здали на брухт

Росіяни поширюють фейк про погруддя Романа Шухевича з музею в Білогорщі, яке нібито здали на брухт

Росіяни поширюють фейк про погруддя Романа Шухевича з музею в Білогорщі, яке нібито здали на брухт

Насправді бюст головнокомандувача УПА передали до фондів Львівського музею

Росіяни поширюють фейк про погруддя Романа Шухевича зі зруйнованого музею в Білогорщі, яке нібито здали на брухт. Про це 7 січня повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Мінкульті.

"Брехня: СБУ затримала правопорушника, який за 2300 гривень здав на металобрухт бронзове погруддя Романа Шухевича, вціліле після влучання уламків російських "шахедів" у Меморіальний музей Шухевича 1 січня. Про це пишуть російські пабліки в соцмережах", — відзначають в повідомленні.

Цю історію вигадали російські пропагандисти, насправді ж бюст передали на зберігання Львівському історичному музею. “А фото, на якому нібито зображений затриманий львів’янин, насправді взяли з сайту Харківської обласної прокуратури. Ще у травні 2023 року ним проілюстрували новину про затримання чоловіка, який займався шахрайством під виглядом перевезення людей з гарячих точок Харківщини”, — пояснили у міністерстві.

Нагадаємо, на світанку 1 січня з 4 до 6 ранку Львівську область атакували 4 ворожі ударні безпілотники типу «шахед». Усі чотири дрони Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗС України та мобільні вогневі групи знищили. Унаслідок влучання уламків БпЛА виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща у Львові.

Втрачені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського та скульптура Степана Бандери авторства Ярослава Троцька. Решта близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. Зараз вони у безпеці. Збитки – 2 мільйони 258 тисяч гривень. Це лише вартість будівлі. Збитки через втрачене майно ще підраховують.

Також через падіння уламків “шахеда” у Дублянах зруйнований дах на площі 600 м², та перекриття на площі 120 м², знищені вікна у будинку, де розміщений факультет землевпорядкування і туризму Львівського національного університету Природокористування. Була пожежа. Її оперативно загасили. Постраждалих немає.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності