Музей Шухевича у Львові не відбудовуватимуть під час воєнного стану

Музей Шухевича у Львові не відбудовуватимуть під час воєнного стану

Мер Львова порадив меценатам, які хотіли профінансувати відбудову, витратити гроші на армію

Музей Романа Шухевича у Львові, який був зруйнований в результаті російської атаки 1 січня, не відбудовуватимуть під час воєнного стану. Про це написав мер Львова Андрій Садовий у своєму Telegram-каналі у четвер, 4 січня.

Вранці 1 січня 2024 року в результаті масованої атаки "шахедів" був повністю зруйнований музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Кілька сотень експонатів музею вдалося зберегти, але 16 були знищені. 

Після атаки низка меценатів запропонувала профінансувати відбудову музею. Серед них був і експрезидент України Петро Порошенко. «Ми з Мариною Порошенко вирішили відбудувати знищений сьогодні музей Шухевича, щоб зберегти його для нащадків. Наш Фонд Порошенка профінансує всі необхідні роботи», — написав він на своїй сторінці у Facebook. 

Попри це мер Львова Андрій Садовий заявив, що відбудовувати музей до завершення війни не будуть. «Відбудовувати музей почнемо після Перемоги», — написав він. Гроші, які меценати планували витратити на відбудову, мер Львова порадив направити на потреби армії.

Наразі експерти завершують сканування завалів музею, а у п’ятницю, 5 січня, їх почнуть розбирати. Попри те, що відбудова музею переноситься на невизначений термін, Андрій Садовий повідомив, що після завершення розбору завалів Міська рада оголосить архітектурний конкурс. Прийматимуть заявки та визначатимуть переможця протягом двох місяців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності