Музей Шухевича після після атаки дронів повністю зруйнований

Музей Шухевича після після атаки дронів повністю зруйнований

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі зруйновано повністю

Під час масованої атаки "шахедів" 1 січня під удар потрапив музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Історична пам'ятка повністю знищена. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

В день народження Степана Бандери москалі повністю знищили музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі”, - написав Садовий.

Відео ліквідації пожежі оприлюднило Головне управління ДСНС України у Львівській області.

❗️Львівщина. Нічна атака ворога.Рятувальники ліквідовували наслідки ударів.

Posted by Головне управління ДСНС України у Львівській області on Sunday, December 31, 2023

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький показав як виглядає будівля музею після пожежі.

Довідково: музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича - відділ Львівського історичного музею в селищі Білогорща (нині входить до Залізничного району Львова, вул. Білогорща, 76а). Музей відкрили 23 жовтня 2001 року в будинку де загинув головнокомандувач УПА Роман Шухевич.

Будинок має два поверхи. На першому поверсі розташовано п'ять тематичних зал. Другий поверх відтворює побут головного командира УПА під час перебування його на цій підпільній квартирі ( 948-1950 рр).

Важливим історичним об'єктом будинку є криївка, що знаходилася при вході на горище, фактично - перегородка, що відокремлювала горище від кімнати подвійною дощатою стіною. Вхід у криївку здійснювався зі сходового майданчика. Потрапити до неї можна було з окремого входу. Саме цим входом користувався Роман Шухевич, коли вступив в останній бій з підрозділами МГБ 5 березня 1950 року. Сходи було збережено без змін. Внутрішня частина криївки та вхід до неї відреставрована зі збереженням усіх пропорцій і своєрідності будівлі.

Нагадаємо, внаслідок падіння уламків ворожих дронів на Львівщині 1 січня загорілась будівля музею Романа Шухевича у Білогорщі та палав дах гуртожитку у місті Дубляни. Попередньо обійшлося без жертв.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності