Мешканців Львівщини попереджають про нову шахрайську схему

Мешканців Львівщини попереджають про нову шахрайську схему

Шахраї пишуть користувачам месенджерів та пропонують легкий заробіток

Мешканців Львівщини попереджають про нову схему онлайн-шахраїв. Зловмисники пропонують користувачам месенджерів легкий заробіток та обманом привласнюють їхні гроші. Про шахрайську схему повідомила пресслужба Львівської ОВА у понеділок, 11 грудня.

Шахраї «полюють» на користувачів месенджерів Telegram чи WhatsApp. З іноземного номера вони надсилають повідомлення зі схожим текстом: «Нашій компанії потрібно найняти багато працівників, щоб лайкати контент відео нашого продавця в Tiktok, і ми платимо 30₴. за кожен лайк. при виконанні 3 завдань ви отримаєте зарплату 90₴… але можете заробити до 600₴. на день. без реєстраційного збору. Чи можу я дізнатися ваш вік, щоб ми могли почати?». Автор повідомлення може представлятися менеджером якоїсь відомої компанії, наприклад Spotify, LinkedIn, Airbnb тощо.

Якщо людина погоджується на пропозицію, то її долучають до чату, в якому інші учасники хвалять роботу. Також їй надсилають начебто документи англійською мовою. Першим завданням зазвичай пропонують лайкнути кілька відео, а після виконання просять надіслати номер картки. За один лайк шахраї присилають 100-150 грн, проте платять вони їх не власної кишені, а з рахунків інших людей, які погодилися на цю «роботу».

Далі зловмисники пропонують вищі заробітки, через інвестиції у криптобіржу. «Працює це так: вкладаєш у криптобіржу власні 500 грн – отримуєш 650 грн, вкладаєш 10 000 — повернуть 16 0000. Однак, щоб повернути свої вкладені 800 грн із бонусом, треба вкласти ще 5500 грн», — зазначають в обласній адміністрації. Гроші, які людина не може собі повернути шахраї привласнюють та використовують для залучення до схеми нових жертв.

У Львівській ОВА дають кілька порад для того, щоб не потрапити на гачок таких онлайн-шахраїв:

  • Якщо незнайомці пропонують вам роботу в месенджері, то зверніть увагу на граматичні помилки. Вони можуть свідчити, що з вами спілкуються за допомогою онлайн-перекладача і людина не та, за кого себе видає.
  • Не варто спокушатися обіцяними великими гонорарами. Навпаки, вони мають насторожувати.
  • Не переходьте за підозрілими посиланнями; ніколи не перераховуйте гроші за працевлаштування; не надавайте шахраям особистих даних; не повідомляйте невідомим особам як номер банківської картки, так й іншу інформацію.
  • Перевіряйте інформацію про тих роботодавців, які пропонують вам онлайн-заробіток. Подивіться офіційний сайт чи сторінки компанії в соцмережах, чи є там інформація про вакансію, яку вам пропонують.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності