• Головна
  • Новини Львівщини
  • Восени знову будуть проблеми з обмеженням електроенергії: інтерв’ю з Орестом Гринівим, відповідальним за промисловість та інвестиції у Львівській ОВА

Восени знову будуть проблеми з обмеженням електроенергії: інтерв’ю з Орестом Гринівим, відповідальним за промисловість та інвестиції у Львівській ОВА

Орест Гринів

Багато інвесторів цікавляться Львівською областю

Зі Львівщини 81% експорту припадає на країни Європейського Союзу. У 2022 році попри війну в регіоні з’явилося близько 10 тисяч нових суб`єктів підприємницької діяльності, з яких близько 9600 ФОПів і близько 400 юридичних осіб. Загалом, за минулий рік в області експорт зріс на 3,2%.

Сайт LVIV.MEDIA поговорив в рамках проведення Західноукраїнського експортного форуму у Львові з начальником управління промисловості, підприємництва та інвестиційної політики ЛОВА Орестом Гринівим про потенціал області, енергетичну безпеку, нові кластери і релокований бізнес.

Експорт зі Львівської області

Львівська область орієнтована на експорт країн Європейського Союзу. 81% всього об’єму припадає на ЄС. Багато представників іноземного бізнесу готові співпрацювати з нашими експортерами, створювати спільні підприємства і допомагати нам виходити та освоювати їхні ринки. Це унікальний шанс для інтеграції в європейську систему торгівлі.

Про кластери

Ми дуже багато уваги приділяємо кластерній ініціативі. Є успішні приклади такої співпраці. Це ІТ-кластер, кластери індустрії мод (виробники одягу), будівельної індустрії, машинобудівний та біоекономіки (колись він називався деревообробки). Тобто, це потужні дієві об’єднання, які вже сьогодні об’єднують дуже велику групу підприємців. І ми також прагнемо до того, щоби впровадити ще взаємодію з кластерами Рівненської, Хмельницької, Івано-Франківської областей між собою. Ми теж хочемо в цьому напрямку співпрацювати. Це вже наступний етап.

— Ці кластери будуть за територіями розміщуватися? Що потрібно, щоб увійти до такого об’єднання?

Насамперед, це бажання. Не обов’язково має бути велике підприємство. У кластери входять в основному малі і середні підприємства, які хочуть мати спільні замовлення і приймати їх. Також вони можуть допомагати одне одному фінансами, матеріально-технічною базою, виконувати складні завдання, які вони самі не можуть реалізувати на своєму підприємстві. Це дуже важливий шлях, особливо в такий кризовий момент — допомагати одне одному заради спільного успіху.

Які іноземні інвестори цікавляться сьогодні Львівською областю

Дуже багато інвесторів цікавляться Львівщиною, оскільки вона тилова. Це найбільш безпечна, з точки зору інвестицій, локація.

Проте, всі чекають державних гарантій. Коли цей процес буде запущений і стане реалістичним, тоді можна говорити про те, що зовнішній інвестор буде активно заходити навіть під час війни. Поки що найбільші проєкти, які реалізуються на території Львівської області — це все ж внутрішній інвестор. Можу навести декілька прикладів. Це промислово-будівельна група «Ковальська» (с. Розвадів) із виробництвом сухих будівельних сумішей, газових блоків з газобетону. Це завод мінеральних вод «Карпатські мінеральні води» біля Золочева (об’єм інвестицій десь біля 20 млн євро, потужність — декілька млн пляшок в рік). Також інвестиційний проєкт «Кулиничі» (створення 3000 робочих місць — 500 для ВПО, обсяг інвестицій — близько 23 млн євро). Ну, і «Ковальська» — обсяг інвестицій становить 43-44 млн євро.

Переваги відкриття нових підприємств

Насамперед це створення робочих місць, надходження податків в місцеві бюджети від доходів фізичних осіб. Цей податок розподіляється так: 64% отримує бюджет громади, 15% — бюджет обласний і 21% йде в державний бюджет. Чим більше створюється робочих місць, тим більше надходжень ПДФО. Цей податок основоположний у наповненні кожного місцевого бюджету. Наступний крок — коли наповнюються міські і місцеві бюджети, є кошти для соціально-економічного розвитку, а саме для ремонту доріг, будівництва, ремонту садків, шкіл, лікарень тощо.

Інвестиції у Львівську область

Дуже багато роботи присвячуємо перемовинам із транснаціональними компаніями, які вже вийшли або виходять із Росії, щоби вони свої інвестиційні проєкти реалізовували в Україні і в нашій області. Деякі з них готові на це. Зараз вони вивчають ризики, і кажуть, що планують роботу, але заходити хочуть після закінчення війни. Або якщо запрацює державний механізм страхування військових ризиків.

Насамперед розглядають інвестиції у харчову промисловість, тому що в будь-яку кризу ця галузь зростає. Товари першої необхідності ростуть у споживанні. Друге — це будівельна галузь, яка найперша реагує на кризу і відновлюється.

Про логістику

Логістика під час війни ускладнилась. Транспортні перевезення значно подорожчали, що теж впливає на конкурентоздатність української продукції. Тож з’явились нові логістичні ланцюжки. Ми маємо розуміти, що дешева логістика — це морська, друга — це залізнична, потім йде транспортна, і найдорожча — це авіа, яка поки недоступна. Оскільки в нас заблоковані порти, зменшилась географія експорту. Друга проблема — зростання вартості перевезень, тому що навіть вивести товар за кордон фурами або залізницею достатньо дорого і довго. Це теж певні труднощі. По-третє, не всі закордонні контрагенти готові на передоплату. Раніше, до війни, вони вносили 25-30%. І цього було достатньо для нашого експортера, щоб виконати замовлення. Плюс черги на кордоні, митниці тощо.

З настанням холодів в Україні знову будуть проблеми із енергопотужністю

— Щодо енергетики. Багато енергетичних об’єктів знищено або пошкоджено. Чи розглядають, зокрема, в Львівській ОВА нові майданчики, звідки цю енергетику брати і чи вистачає її зараз взагалі для покриття бізнесу?

У нас єдина енергосистема в Україні. Це означає, що якщо десь надлишок, то він може розподілятися на регіони, де є дефіцит. Зараз краща ситуація, оскільки є альтернативна енергетика, яка теж доповнює нашу енергетичну систему. І немає таких критичних явищ, як відключення чи обмеження електроенергії. Проте восени знову буде ця проблема. Ближче до похолодання, до осені-зими знову буде проблема з потужністю. Ми будемо просити підприємства, які багато споживають, щоб ті виходили в нічні зміни. Цьому є дві причини: перша — це економія (щоб не було навантаження в пікові періоди), друга — дешевший тариф (на 50% нічний тариф нижчий).

Розвиток альтернативної енергетики у Львівській області

Зараз дуже багато проєктів. Зокрема, наших донорських організацій, які хочуть давати гранти на ощадливе виробництво, а також використання альтернативних джерел енергії. Це можуть бути сонячні панелі, утеплення. Тому на це також є вектор і певний фінансовий ресурс, який надається нашими партнерами.

Економічна активність Львівської області

— За результатами перших місяців 2023 року, яку тенденцію ви спостерігаєте щодо зростання економічної активності регіону?

Якщо говорити про Львівську область, у нас хороша ситуація з експортом. За попередній рік, попри те, що по всій країні рівень експорта впав, Львівська область показала зростання на 3,2%. У порівнянні з 2021 роком, наш експорт виріс на 3,2%. У нас є тенденція до створення нових підприємств. Минулого року попри війну в нас заснували близько 10 тисяч нових суб`єктів підприємницької діяльності, з яких десь 9600 ФОПів і близько 400 нових юросіб.

— Чи відчуває це бюджет області?

Зараз бюджет області, скажімо, не має дефіциту. Це насамперед зумовлено тим, що є надходження від військових частин, де високі оклади для військовослужбовців. ПДФО осідає і в територіальних громадах, і частково в обласному бюджеті. І також вже виникає ефект від релокованого бізнесу, що перереєструвався на територію Львівської області. Він, згідно з бюджетним кодексом, уже починає сплачувати податки до місцевих бюджетів в 2023 році. Цього року ми отримуємо дивіденди від релокації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності