Як медицина Львівщини адаптувалася до умов війни

Як медицина Львівщини адаптувалася до умов війни

Повномасштабне вторгнення рф поставило нові виклики перед системою охорони здоров’я України. Лікарям, окрім дворічної боротьби з коронавірусом, доводиться рятувати життя людей, які постраждали від іншого ворога – російських окупантів. Львівська область зайняла у цій боротьбі особливе місце: стала своєрідним медичним та гуманітарним хабом. Лікарні Львівщини приймають поранених з інших регіонів та витримують в рази більше навантаження.

"Система охорони здоров’я була готова до нових викликів. Ми пережили чергову хвилю covid-19 і, фактично, перейшли в новий виклик, пов’язаний з агресією рф. Заклади охорони здоров’я на скільки могли, на стільки були готові. З першого дня вторгнення усі працювали в підвищеній готовності й були готові до прийому пацієнтів. Було пропрацьовано маршрути пацієнтів в разі виникнення надзвичайних ситуацій", — розповідає Орест Чемерис, голова департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА.

За його словами, плани роботи закладів були пропрацьовані таким чином, щоб максимально сконцентрувати операційні, реанімаційні відділення на нижніх поверхах, приготувати укриття, приготувати приміщення, у тому числі й підвальні. І мати можливість надання усього спектру медичної допомоги в закладах охорони здоров’я.

Усі медичні працівники зголошувалися й активно долучалися до надання будь-якої медичної допомоги: працювала з тимчасово переміщеними особами, працювали на вокзалах, в пунктах обігріву, на кордонах та прикордонних ділянках. Лікарі першої ланки зустрічали потяги, автобуси, допомагали проходити кордони. Лікарі вторинної та третинної ланки надавали медичну допомогу травмованим, евакуйованим і продовжують це робити.

Повне інтерв'ю з Орестом Чемерисом читайте за посиланням.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності