У Львові невідомий стріляв у мовознавицю Ірину Фаріон

Невідомий стріляв у Ірину Фаріон
Фото: Юрій Дячишин / AFP

Ірину Фаріон госпіталізували у важкому стані

У Львові на вулиці Масарика невідомий вистрілив у Ірину Фаріон. Жінку в критичному стані госпіталізували. Інформацію LVIV.MEDIA підтвердили у правоохоронних органах. Згодом стало відомо, що Ірина Фаріон померла у лікарні.

Замах на Ірину Фаріон

На оперативну лінію 102 близько 19:30 надійшло повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу. У Львові та на території області проводиться спеціальна поліцейська операція, до якої задіяні співробітники усіх служб та підрозділів поліції Львівщини, повідомили у відділі комунікації поліції Львівської області.

За словами речниці Львівського обласного центру екстреної медицини Тетяни Андрєєвої, виклик про вогнепальне поранення жінки на вулиці Масарика, 3 у швидку надійшов о 19:23 одночасно від перехожого та працівників поліції. У важкому стані її госпіталізували у лікарню швидкої допомоги.

Згодом керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова Наталія Матолінець додала, що станом на 23:00 Фаріон перебуває в критичному стані, глибока мозкова кома. Пацієнтці провели операцію первинної обробки голови та перевели в реанімацію. О 23:30 в 1 ТМО повідомили, що пацієнтка померла. “Вона поступила до нас у критичному стані, із важкою, проникаючою, вогнепальною травмою головного мозку. Відразу була взята в операційну, була проведена операція, її перевели в реанімаційне відділення для продовження лікування. Проте, серце пацієнтки не витримало”, — повідомила Наталія Матолінець.

Що відомо про нападника

Як повідомив журналіст LVIV.MEDIA з місця події, замах стався біля під’їзду будинку, у якому мешкає Ірина Фаріон. За словами свідків, впродовж двох тижнів біля під’їзду потерпілої постійно вичікував невідомий молодий чоловік віком близько 20-21 років.

За словами одного з свідків, нападник стежив за Фаріон тижнями: “Ця людина десь тижні два або три завжди сиділа в нас навпроти під'їзду біля лавки — стабільно зранку до вечора. Йшов вулицею Варшавською, через Тунельну і сидів на лавці завжди. Дуже цікаво вдягався: було до 40 градусів тепла, а по факту в нього кросівки, шкарпетки, спортивні штани, довга кофта, капелюх і темні окуляри. Він завжди сидів і дивився на під'їзд, де живе пані Іра. Він дивний, всі сусіди на нього звертали увагу”

Замах на Ірину Фаріон прокоментував президент України Володимир Зеленський.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник Служби безпеки України Василь Малюк оперативно доповідають щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон.Всі необхідні сили Національної поліції України та СБУ задіяні, щоб встановити обставини цього злочину. Лікарі борються за життя Ірини Фаріон. Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність”, — заявив глава держави.

За фактом замаху на Ірину Фаріон розпочали досудове розслідування.

Ірина Фаріон

Ірина Фаріон – українська мовознавиця, доктор філологічних наук, професорка катедри української мови Львівської політехніки, у 2012-2014 рр. народна депутатка від ВО “Свобода”. Нещодавно Фаріон поновили на посаді професорки у Львівській політехніці після того, як професорка виграла апеляцію у справі про її незаконне звільнення з посади.

Нагадаємо, 4 листопада 2023 року Ірина Фаріон в телеефірі заявила, що не може вважати українцями тих військовослужбовців, які розмовляють російською. Це спричинило хвилю обурення в українському суспільстві та на інцидент відреагував уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Лубінець зазначив, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації військовослужбовців.

Після скандалу керівництво університету звільнило Ірину Фаріон з посади професорки політехніки. Згодом вона через суд поновилась на посаді, а отримані за вимушений прогул гроші витратила на дрони для ЗСУ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності