Оновлений музей Шухевича у Львові: яким він буде після реконструкції

Проєкт музею Шухевича

У конкурсі на найкращий проєкт відновлення музею перемогла команда Андрія Лесюка, яка є автором Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові

30 червня у Львові презентували ескіз проєкту відновлення зруйнованого музею Романа Шухевича на Білогорщі. Проєкт переміг на Всеукраїнському архітектурному конкурсі. Про це повідомили у Львівській міській раді.

Журі конкурсу, до якого увійшли архітектори, музейники, реставратори, представники міської та обласної влади, одноголосно обрали команду переможців, за концепцією яких відбудеться майбутнє проєктування. У конкурсі перемогла команда Андрія Лесюка, яка є автором Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові.

“На прохання родини Романа Шухевича, форма будівлі максимально відтворюватиме її історичний вигляд, а всі автентичні елементи, які частково вціліли після нападу росіян, а це столярка, деревʼяні сходи, фортепіано, погруддя та ін., місто відновить та поверне у музей, чітко відділивши автентичне від нового”, — йдеться у повідомленні.

Ключовою у музеї буде криївка

Ключовою у майбутньому музейному просторі має стати криївка, де переховувався Роман Шухевич, яка розташовувалася на другому поверсі. 

“Перше місце отримав проєкт, який найбільш тактовно підійшов до вирішення завдання: збережено всю автентику, столярку, окремі деталі та весь об'єм так, як було раніше, лише з тим, щоб зробити його ще міцнішим і чітко відділити те, що буде відновлено у 2024-2025 роках. Буде чітко видно те, що зроблено нове, і в цьому так само закарбована певна історія атаки, тому що не випадково саме цей об'єкт було зруйновано. Ми показуємо, що наша пам'ять —  не плакати над попелом, а зберігати вогонь. Цей вогонь — це відвідувачі, сучасна якісна експозиція. Ми даємо можливість переродитися цьому об'єкту”,  — пояснює Антон Коломєйцев, головний архітектор Львова.

Освітній простір у музеї

На місці закинутих господарських будівель архітектори запропонували облаштувати освітній простір для проведення заходів патріотичного виховання для молоді, доповнивши такими таким чином функціональне наповнення музею.

“Ми хочемо, щоб це не був музей одноразового відвідування, а щоб люди знов і знов поверталися сюди. Тут мають бути історичні читання, збори пластунів, патріотичне виховання для різних вікових груп. Тобто цей об'єкт має активно жити щодня. Це має бути така мекка з погляду відвідування людей, які цікавляться історією України”, — розповів Антон Коломєйцев. 

Меморіальний сквер з освітніми зонами біля озера

Крім того, проєкт передбачає формування меморіального скверу імені Романа Шухевича з освітніми зонами біля озера. На території навколо пам'ятника Роману Шухевичу облаштують площу та встановлять вуличні меблі. “Важливим на сьогодні є те, що проєктні рішення передбачають повну інклюзивність об'єкта”, — йдеться у повідомленні.

Після обрання переможців, пропозицію обговорили з родиною Романа Шухевича, зокрема з донькою генерала-хорунжого пані Марією. “Багато було дискусій. Моя думка була відновити його таким, як він був раніше. Але дуже багато ідей і думок є про те, як відновити, і це затягується. А будемо так дискутувати – не знати, коли цей музей відродиться. І з огляду на те, щоб музей відродився, щоб ворог не тішився, що він знищив і ми опустили руки, треба працювати і відновлювати”, — сказала Марія Трильовська (Шухевич).

Наповнення музею та його експозиція буде напрацьована з працівниками Львівського історичного музею.

Нагадаємо, Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі був повністюпроєктами з відновлення музею внаслідок російської атаки в ніч на 1 січня 2024 року. Через три дні, 4 січня, міський голова Львова Андрій Садовий проєктами з відновлення музею, що музей Романа Шухевича під час воєнного стану не відбудовуватимуть. Проте 27 лютого у Львові все-таки оголосили Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс проєктів із відновлення музею Головнокомандувача УПА. Над проєктами з відновлення музею Шухевича працювало 13 команд архітекторів. Загальний призовий фонд конкурсу становив  500 тис. грн. Переможець отримає – 250 тис. грн, за 2 місце – 150 тис. грн, за 3 місце – 100 тис. грн. Фінансування проведення конкурсу та виплати премій переможцям конкурсу відбуватиметься за позабюджетні кошти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності