Журналісти з’ясували, як теща Ганущина дешево купила землю в Карпатах

Олександр  Ганущин, фото espreso.tv

Надія Томинець володіє ділянками, які були виділені учасникам АТО та іншим немісцевим жителям

У власності тещі колишнього голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, який очолював ЛОР у 2015-2020 роках, журналісти знайшли сім земельних ділянок на Сколівщині загальною площею понад вісім гектарів. З’ясувалося, що деякі з цих ділянок спершу були виділені учасникам АТО, а решта немісцевим жителям. Про це йдеться у розслідуванні антикорупційного видання NGL.media.

Земельні ділянки в Карпатах у 72-річної Надії Томинець з’явилися два роки тому. Як з’ясували журналісти, за п’ять ділянок загальною площею 4,8 га в околицях популярної серед туристів Тустані вона заплатила лише 227 тис. грн. Попередніми власниками принаймні двох з цих ділянок були учасники АТО. Один з них, 43-річний львів’янин Сергій Дітківський, розповів, що ділянку площею 1,2 га, яку йому безкоштовно надала Сколівська міськрада, він ніколи не бачив, але погодився її продати, бо потрібні були гроші. В результаті він продав ділянку за три тисячі доларів.

Ще три ділянки біля давньоруської фортеці Тустань, які в результаті опинилися у власності тещі Ганущина, Сколівська міськрада безкоштовно виділила також не місцевим селянам. Наприклад, 69-річний мешканець Чернігова Олександр Жогалко отримав в Уричі два гектари — і через рік офіційно перепродав її тещі Ганущина за 49 тис. грн. Ще дві ділянки віддали мешканцям сіл Чаплі й Райнів, які розташовані за 65 км від Урича.

Як зауважили журналісти NGL.media, у всіх згаданих вище випадках, затверджуючи виділення землі, Сколівська міськрада діяла незвично оперативно. На рішеннях Сколівської міськради про безкоштовне виділення землі в Уричі, яка в результаті опинилася у власності тещі Ганущина, стоїть підпис мера Сколе Миколи Романишина, який виявився близьким другом Олександра Ганущина.

Журналісти також зауважили, що вартість усіх ділянок у договорах купівлі-продажу вказана у межах 40-49 тис. грн кожна — і ніяк не корелюється з площею ділянок і. Водночас у тих же договорах оціночна вартість більшості ділянок значно вища – деякі з них оцінені і у 116 тис. грн, і в 357 тис. грн, і в 405 тис. грн.

«Реальна вартість землі у цьому районі значно вища. Виставлені зараз на продаж ділянки оцінюють у діапазоні 450-1000 доларів за сотку, залежно від площі і розташування. Тобто за мінімальною оцінкою сукупна вартість цих п’яти ділянок в Уричі становить близько 8,5 млн грн», — порахували журналісти.

Як йдеться в розслідуванні, люди, які отримали землю від Сколівської міськради, особисто її не продавали, а робили це через довірену особу — Івана Загородника. Через це, ймовірно, власники ділянок не знали, що продають їх значно дешевше за їхню реальну вартість. Іван Загородник є депутатом Хирівської міськради, а його рідний брат Андрій Загородник свого часу був помічником Олександра Ганущина як депутата Львівської облради у 2010-2015 рр.

Загородник відмовився розповісти, як продавав землю тещі Ганущина, а сам Ганущин сказав, що «купівля і продаж землі у дозволений законодавством спосіб в Україні не карається. Якщо моя мама це зробила, то честь їй і хвала, що вона знайшла сили купити землю».

Тещі Олександра Ганущина Надії Томинець 72 роки. Вона досі працює інфекціоністкою в сільській лікарні й агресивно відреагувала на запитання журналістів про те, як їй вдалося купити землю в Карпатах, а її чоловікові — численну нерухомість у Львові.

«Я ціле життя працюю! Я працюю лікаркою і на землі працюю! І чоловік 17 років в Португалії був на заробітках! Невже я не маю права придбати ці ділянки? А як ви журналіст, то розслідуйте, де мільярди крадуть, де мають по десять будинків та десять машин, де зброю крадуть! Ви мене питаєте, сільську лікарку, яка працювала 50 років і далі працює? Ви не маєте совісті! Я не хочу більше з вами розмовляти», — заявила Надія Томинець.

Також журналісти знайшли численну нерухомість у дружини Ганущина Соломії. Йдеться про будинок у Брюховичах і три квартири у ЖК «Велика Британія». Олександр Ганущин стверджує, що квартири їй подарував батько, який таким чином інвестував зароблені в Португалії гроші. Але журналісти з’ясували, що насправді ці гроші батько дружини Ганущина отримав у подарунок у 2020 році. Ще дві квартири Соломії Ганущин у 2021 році подарувала її мама.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності