У Львові лікарі видалили ваду легені у 8-денної немовляти

Мати з прооперованою дівчинкою
Фото: Львівська міська рада

Операцію зробили без розрізання грудної клітки — через три невеликі проколи

Хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова провели складну операцію новонародженій дівчинці. Немовляті видалили кісти легені на восьмому дні життя. Операція пройшла успішно, наразі батьки з дитиною повернулися додому, повідомила пресслужба Львівської міської ради у вівторок, 16 квітня.

Кісти заважали дитині дихати та тиснули на внутрішні органи

Як розповіли лікарі, ваду легень у дитини виявили ще під час вагітності матері. На 20 тижні після планового УЗД лікарі поставили ненародженій дівчинці діагноз — кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означало, що одна з легень дитини замість здорових тканин вкрилася кістами  . Поки легені не дихали, ці утворення не становили загрози, проте після народження вони б спричинили серйозні проблеми. Після цього лікарі склали план лікування немовляти.

Відразу після народження дівчинку обстежили, і побоювання лікарів підтвердились — кісти швидко розвивалися. Вони не лише блокували газообмін легені немовляти, а й тиснули на її серце, трахею, нерви та бронхи. Через це медики вирішили терміново її прооперувати. ”Втручання хірурги наважились виконати торакоскопічно — без розрізання грудної клітини, через три маленькі проколи по 3 і 5 міліметрів. Такий метод складніший для хірурга, але легший для дитини, бо менш травматичний та безпечніший під час втручання та в післяопераційному періоді”, — розповіли лікарі.

Операція пройшла успішно та без ускладнень. Хірурги видалили нижню хвору частину легені дівчинки, і тепер її життю нічого не загрожує. Невдовзі після операції батьки разом з дитиною змогли поїхати додому.

Нагадаємо, вперше у Львові таку ж операцію провели медики у лікарні святого Луки, коли видалили пухлину легені у 47-річної львів’янки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності