Торговий дім заводу “Іскра” має заплатити майже 2 млн грн за змову на тендері

Торговий дім заводу "Іскра" сплатить 2 млн грн штрафу

Після тривалої судової тяганини сума стягнення зросла удвічі

Господарський суд Львівської області за позовом Антимонопольного комітету України вирішив стягнути з ТОВ “Торговий дім Львівського електролампового заводу “Іскра” майже 984, 5 тис. грн штрафу за порушення закону про захист економічної конкуренції, а також пеню у такому ж розмірі за невчасну сплату штрафу. Рішення суду оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень у понеділок, 25 березня.

Штраф за змову на тендері

Як йдеться у рішенні суду, Південно-західне міжобласне територіальне відділення АМКУ у вересні 2021 року встановило що Торговий дім Львівського електролампового заводу “Іскра” і ТОВ “Самбірський завод “Сигнал” вдались до узгоджених дій, які спотворили результати торгів. Йдеться про закупівлю університетом “Львівська політехніка” ламп та освітлювального обладнання. АМКУ наклав на торговий дім заводу “Іскра” штраф у розмірі 984 500 грн та дав порушнику два місяці на його сплату.

Торговий дім заводу ”Іскра” оскаржив це рішення у Господарському суді Хмельницької області. Той у квітні 2022 року відмовив у позові. Після цього апеляційні суди тричі задовольняли позов торгового дому, однак кожного разу Верховний суд України скасовував їх рішення. Врешті у листопаді 2023 року Верховний суд своїм рішенням остаточно відмовив у позові.

Як штраф зріс удвічі

Після цього АМКУ нарахував порушнику, окрім штрафу, пеню за його невчасну сплату: 1,.5% за кожен прострочений день, але не більше ніж сума штрафу. Однак торговий дім не погодився з розрахунками Антимонопольного комітету, вважаючи, що пеню слід нараховувати від останнього постанови Верховного суду. Тож АМКУ звернувся із новим позовом.

Господарський суд вирішив, що АМКУ правильно розраховував додаткові стягнення і зобов’язав Торговий дім заводу “Іскра” сплатити загалом 1 млн 1969 тис. грн штрафу та пені. Однак на це рішення ще може бути подана апеляція.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності