Власника «ВіЕйБі Банку» і його родичку судитимуть за неповернений кредит у 1,2 млрд грн

Всупереч законодавству правління Нацбанку погодило надання кредиту.

Їм також інкримінують легалізацію частини цих коштів та підбурення керівництва НБУ до зловживання службовим становищем

25 березня 2024 року НАБУ і САП скерували до суду справу стосовно фактичного власника «ВіЕйБі Банку» та колишньої голови спостережної ради банку, яка є близькою родичкою власника. Їх обвинувачують у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України, легалізації частини цих коштів та підбуренні керівництва НБУ до зловживання службовим становищем, повідомило 25 березня Національне антикорупційне бюро України.

Як встановило слідство, у жовтні 2014 року «ВіЕйБі Банк», який вважався проблемним банком, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. І хоча «ВіЕйБі Банк» не надав всіх необхідних для цього документів (програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства погодило надання кредиту.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн на противагу 1,8 млрд грн, заявленим «ВіЕйБі Банком».

Проте, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ погодили надання «ВіЕйБі Банку» 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту. І це на додачу до раніше отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів. Через 40 днів, у листопаді 2014 року, НБУ визнав «ВіЕйБі Банк» неплатоспроможним. 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, отриманого терміном на два роки, він так і не повернув.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ здійснювали з жовтня 2016 року. В лютому 2019 року колишній генеральний прокурор Юрій Луценко визначив підслідність у цьому кримінальному провадженні за ГСУ Національної поліції, слідчі якої у серпні 2019 року закрили провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто у зв’язку з відсутністю складу злочину. Однак у вересні 2019 року постанову про закриття скасував генеральний прокурор Руслан Рябошапка, який визнав підслідність у справі за детективами Національного бюро.

13 листопада 2019 року НАБУ і САП повідомили фактичному власнику та ексголові правління ПАТ «ВіЕйБі Банк» про підозру. На початку серпня 2023 року розслідування завершили.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності