• Головна
  • Новини Львова
  • У Львівській політехніці виробляють гідрогелеві пов’язки для поранених військових: як отримати

У Львівській політехніці виробляють гідрогелеві пов’язки для поранених військових: як отримати

У Львівській політехніці виробляють гідрогелеві пов’язки для поранених військових: як отримати

За час війни науковці Львівської політехніки разом зі студентами виготовили та відправили у прифронтові лікарні вже 230 тис. гідрогелевих пов’язок

На базі Львівської політехніки може запрацювати масове виробництво інноваційних гідрогелевих лікувальних пов’язок для загоєння ран. Такі пов’язки втамовують біль, а також є антибактеріальним, протизапальним і кровоспинним засобом. Про це 12 березня написав на своїй сторінці начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Чим особливі ці пов’язки

“Інноваційність полягає у тому, що вони [ пов’язки — ред.] самостійно розкладаються після використання та виготовлені з природних матеріалів, а це дозволяє уникнути будь-яких подразнень на тілі людини”, — йдеться у повідомленні Максима Козицького. Технологію виробництва розробили науковці Львівської політехніки. Її уже запатентували.

Пов’язки вже передають на фронт

Від початку повномасштабної війни науковці Львівської політехніки разом зі студентами виготовили та передали у прифронтові лікарні й медичні частини понад 230 тисяч таких пов’язок. “Виготовляти їх доводилося у різних аудиторіях, бракувало матеріалів, місця та обладнання, що сповільнювало процес. Водночас із передової надходило дуже багато схвальних відгуків про ці засоби”, — йдеться у повідомленні.

У політехніці відкрили лабораторію для виготовлення пов’язок

“Щоб підтримати вкрай потрібну у наш час ідею, минулого року Львівська обласна державна адміністрація в межах Програми інноваційного та науково-технічного розвитку виділила з обласного бюджету 700 тисяч гривень. Львівщина першою в Україні створила таку програму”, — зазначає Максим Козицький. За ці гроші придбали нове обладнання.

“Допомагаємо пройти процес сертифікації цих засобів, а сьогодні відкрили лабораторію, яка буде спеціалізуватися на виробництві пов’язок та випробуванні інших нових медичних технологій”, — йдеться у повідомленні.

Як військовим отримати пов’язки

Наразі пов’язки не продаються, але військові частини можуть стати в чергу, щоб отримати їх, якщо звернуться в Інститут хімії та хімічних технологій Львівської політехніки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності