У Львівській Політехніці розробили антисептик, який потенційно протидіятиме вірусам

У Львівській Політехніці розробили антисептик, який потенційно протидіятиме вірусам

Наразі дію антисептика ще досліджують

Група дослідників Національного університету “Львівська політехніка” розробила новий тип дезінфекційного засобу на основі природних компонентів. Його робоча назва — Phlosil.

Дезінфекційний засіб складається з екстракту Phlomis pungens (залізняк козацький — ред.) та наночастинок срібла. Таке поєднання створює потужну базу для розробки антисептика з противірусним потенціалом.

“Унікальність антисептика у тому, що його виробляють з маловикористовуваної лікарської рослини, яка фактично є ендеміком. Вона росте тільки у центральній та східній Україні. Також унікальним є поєднання наночастинок срібла з екстарктом рослини. До того ж наночастинки срібла ми отримуємо зеленим синтезом — це екологічним методом, при якому частинки срібла синтезуються в екстрактах інших лікарських рослин”, — розповіла у коментарі Lviv.Media доцентка кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Львівської політехніки Роксолана Конечна.

Саме вона разом зі своїм студентом Єгор Базавлук та колегою Оленою Федоровою працює над виробництвом і дослідженням нового антисептика. До речі, дослідження засобу вони розпочали ще у 2019 році.

“Ми зі студентами досліджуємо лікарські рослини та їхню дію, і вирішили розробити спрей з антибактеріальною дією. Так ми створили перший пробний склад, дослідили його антибактеріальні властивості та подалися на конкурс стартапів в університеті. Щоправда, фінансування на подальші дослідження ми тоді не отримали. Але подали проєкт на всеукраїнський конкурс студентських робіт за спеціальність фармація, і на цьому конкурсі наша робота отримала 2 місце”, — пригадує Роксолана Конечна.

Після конкурсу дослідження засобу продовжили, але з початком пандемії розробники вирішили вивчити і противірусну активність антисептика.

“Такі дослідження бувають 2 типів: перевірка на потенційну противірусну дію чи одразу на противірусну, її проводять на вірусах. Друге дослідження доволі дороге та найкраще його проводити закордоном. Тому ми вирішили визначити потенційну противірусну дію на бактеріофігах. І наше дослідження підтвердило потенційну противірусну дію засобу. Тож ми почали шукати фінансування, щоб провести повноцінні дослідження на вірусах. Так ми отримали підтримку від Всесвітньої Асоціації університетів Франкофонії (AUF)”, — розповіла Роксолана Конечна.

Наразі завдяки фінансуванню від Всесвітньої Асоціації університетів Франкофонії (AUF) розробники антисептика проводитимуть подальші дослідження та остаточно з'ясують, чи має засіб противірусну дію.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності