• Головна
  • Лайфстайл
  • У Львівській політехніці створили інноваційні розробки на основі водню

У Львівській політехніці створили інноваційні розробки на основі водню

У Львівській політехніці створили інноваційні розробки на основі водню

SID City — перший на Львівщині науковий парк

Нещодавно у Львівській політехніці відкрили Центр водневих технологій на базі наукового парку SID City. Там презентували декілька інноваційних проєктів, які працюють на основі водню.

Їхньою розробкою займалися науковці університету та компанія Hydroxy Power, яка виробляє водневі системи. Також до роботи залучили й студентів вишу.

На основі водню створили електролізер з твердополімерним електролітом. Він потрібен для того, щоб отримувати чистий водень та кисень без застосування хімічних речовин на основі електрики.

Також тут є піскоструйні апарати-"новинки" - для обробки скла та дзеркал з високою точністю і для знежирення металу, щоб його легше було зварювати.

Серед інших цікавинок — токарно-фрезерний верстат, трубовигинач та стрічкова пила по металу.

"Ми б могли створити виробничу базу для інших проєктів. Людина, яка потребує виконання тих чи інших робіт, зможе прийти до нас та подивитися як це працює", — каже директор наукового парку SID City Назар Подольчак.

Інноваційною розробкою є й система водневого очищення автомобільних двигунів внутрішнього згоряння, яка теж працює на водні.

Її встановлюють у машину для очищення двигуна від нагару та сажі. Система допомагає власнику автівки зекономити до 19% витрат на паливо.

Перевага пристрою у тому, що він не замерзає, є більш екологічним, а ще двигун стає менш шумним. І звісно, власник економить на ремонті автівки.

Від об'єму двигуна залежить як комплектація системи, так і ціна на неї — від 11 до 28 тисяч гривень.

"До нас приїхали люди з біотехнологічної компанії зі Швеції. Вони подали цікаву ідею — додати до води антиоксиданти, тобто водень. Думаю, ми з ними об'єднаємося, і створимо щось нове", — зазначив Назар Подольчак.

А ще науковці представили триколісний скутер для людей з інвалідністю.

Людина на колісному кріслі може заїхати в електроскутер через пандус та самостійно пересуватися по місту. Крісло найдійно фіксується у "транспорті", тож така поїздка буде цілком безпевною.

Також скутер має камеру заднього виду та відеореєстратор з двома камерами. У теплу погоду запас ходу становить до 80 кілометрів, а батарея заряджається за 5 годин.До розробки електроскутера залучили 6 студентів Львівської політехніки, а прототип створили за 2 місяці.

Щоправда, його ще хочуть трохи допрацювати, адже той варіант, який є, не дуже пристосований до їзди по зимовій слизькій дорозі.

Додамо, підтримка інноваційної діяльності закладів вищої освіти, науково-дослідних установ, наукових парків фінансуються коштами обласного бюджету за Програмою сприяння інноваційному та науково-технологічному розвитку  у Львівській області на 2021 – 2025 роки. 

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності