У Львівській політехніці розробили програму, що спрощує роботу архівістам

У Львівській політехніці розробили програму, що спрощує роботу архівістам

Раніше працівникам архіву доводилося перевіряти усе вручну

Мирослав Гаврилюк нещодавно випустився і тепер вже не студент "Львівської політехніки", проте планує вступати на аспірантуру. Однак він запам'ятається кафедрі систем штучного інтелекту, на якій навчався, своєю магістерською роботою. Мирослав розробив програму, яка допомагає працівникам Державного архіву виявити і відкоригувати помилки при подачі документів.

Раніше працівникам архіву доводилося перевіряти усе вручну, а це займало чимало часу.  Кожен з 47 працівників за день сканував понад 200 сторінок документів. Програма Мирослава значно пришвидшує робочий процес над документами.

"Я обрав цей проєкт, адже він виглядав корисним для мене як розробника та для мого досвіду. Завдання не було аж таким складним, але в ньому треба було добре розібратися, бо на той час було мало напрацювань в тому напрямку. Тобто я робив продукт від початку до кінця", — розповідає у коментарі Lviv.Media Мирослав Гаврилюк.

Розробка Мирослава — це вебсайт, до якого мають доступ лише працівники архіву. Їхнє завдання перевірити документ, аби у ньому не було помилок. Програма робить це автоматично. Вона обробляє текст і помилки виділяються червоним кольором.

"Побачив у чаті кафедри оголошення про цей проект і відгукнувся сам. Ініціатором цього проєкту був державний архів Львівської області спільно з Львівською облдержадміністрацією. Запускали проєкт ще минулої весни. Безпосередня розробка розпочалася наприкінці літа", — пригадує хлопець.

Зараз система штучного інтелекту працює в тестовому режимі. Працівники архіву дистанційно узгоджують з розробником якісь останні дрібні нюанси, а розробник вносить корективи.

Надалі Мирослав планує якісь розробки спільно з кафедрою у напрямі оброки тексту та природної мови.

Нагадємо, нещодавно у Львівській політехніці відкрили Центр водневих технологій на базі наукового парку SID City. До роботи залучили й студентів вишу.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності