• Головна
  • Новини Львова
  • «Якщо завтра впадемо ми, то післязавтра — ви»: Козицький закликав поляків не блокувати кордон

«Якщо завтра впадемо ми, то післязавтра — ви»: Козицький закликав поляків не блокувати кордон

Максим Козицький звернувся до поляків, які блокують кордон з Україною

Польські фермери перешкоджають руху українських вантажівок на кордоні

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький звернувся до польських фермерів, які з 9 лютого блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. У своєму зверненні він закликав до припинення блокади.

«Моя держава життям людей доводить цілому світу і Польщі своє право на існування, право бути та право сіяти хліб на власній землі. Дуже хотілося б, щоб Голодомор, блокування Чорного моря, зернового коридору, й інші злочини залишились злочинами комуністів і російської влади. Якщо завтра впадемо ми, то післязавтра — ви. І зерно до вас вже можуть не завозити, а вивозити від вас силою та просто забирати», — йдеться у зверненні Козицького у середу, 14 лютого.

Він констатував, що спільна історія українського й польського народів часто була непростою. Досі є образи і гострі кути, які українці й поляки десятиліттями намагаються переступити та забути. Він також нагадав про те, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну польський народ всіма своїми діями та допомогою «засвідчив, що ми не вороги чи конкуренти, а побратими і посестри» й подякував за цю підтримку.

«Багато українських біженців під час війни знайшли людське ставлення і дім у Польщі. Це про гідне життя, роботу та додану вартість, а ще — про податки, які ці люди сплачують у Польщі. Так само і українське зерно не знищить ні польських фермерів, ні економіки. А популістичні гасла деяких польських політиків не мають стати причиною погіршення відносин двох народів, один з яких зараз бореться за своє виживання», — наголосив голова Львівської ОВА.

Він уточнив, що, за даними Львівської митниці, за минулий рік 40% імпорту у Львівську область припадало на Польщу, а загальна сума такого імпорту становила 1,2 млрд доларів. «Як бачимо, можливість дзеркального бойкоту польських товарів також є, але ми цього не хочемо. Бо знаємо, хто наш спільний ворог і готові далі протистояти разом російському агресору», — наголосив Козицький.

Зазначимо, що 9 лютого польські фермери почали акцію протесту на трьох пунктах пропуску, але станом на ранок 13 лютого кількість заблокованих пунктів пропуску зросла до п’яти. Також 13 лютого вони на годину блокували пункт пропуску «Корчова — Краківець» і оголосили, що 20 лютого заблокують кордон з Україною повністю на 30 днів. Під блокаду, зокрема, потраплять залізничні перевезення.

Фермери, серед іншого, протестують проти імпорту сільськогосподарської продукції з України. Також польські фермери страйкують через претензії до свого уряду.

14 лютого українські перевізники повідомили, що вранці 15 лютого також влаштують протест на кордоні — блокуватимуть виїзд польських вантажівок з пункту пропуску «Ягодин» у Волинській області.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності