У Львові одну вулицю деколонізують, а ще дві пропонують перейменувати

У Львові одну вулицю деколонізують, а ще дві пропонують перейменувати

Вулиця Федорова може стати вулицею Федоровича, а вулиця Рєпіна — вулицею Ріпіна

Вулиця Карпінського у Львові буде деколонізована. Це буде вже 54 вулиця, назву якої змінять. Про це 1 лютого повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

“Довший час всі вважали, що вулиця Карпінського — це вулиця, присвячена Францішеку Карпінському, польському поету і драматургу. Але в радянський час була змінена одна буква в назві вулиці. І замість Францішека -- вулицю присвятили Олександру Карпінському, першому виборному президенту російської академії наук”, — написав на своїй сторінці у Facebook Андрій Москаленко.

У четвер, 1 лютого, робоча група щодо деколонізації прийняла рішення перейменувати вулицю Карпінського. Окрім того, на робочій групі підтримали уточнення назв двох вулиць згідно з українським правописом. Йдеться про вулицю Федорова, яку можуть перейменувати на вулицю Федоровича. Та вулицю Рєпіна, яка може отримати назву — вулиця Ріпина. Тепер ці пропозиції винесуть на сесію Львівської міської ради на затвердження.

У коментарях до свого допису Андрій Москаленко зазначив, що таке рішення продиктоване відновленням історичної справедливості. “Колись навмисне прізвища перекручували під російських манер, аби привласнити собі здобутки українців”, — зазначив Андрій Москаленко.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності