• Головна
  • Україна
  • Мер Харкова після російських обстрілів підтримав перейменування вулиці Пушкінської

Мер Харкова після російських обстрілів підтримав перейменування вулиці Пушкінської

Наслідки ракетного удару росіян по вулиці Пушкінській у Харкові, 23 січня 2024, фото «Суспільного»

Дотепер Ігор Терехов казав, що Пушкін — «це не про сучасну Росію»

Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що змінив свою думку щодо перейменування вулиці Пушкінської. Після ракетних ударів росіян 23 січня, зокрема по будинках на Пушкінській, він запропонував назвати вулицю на честь Григорія Сковороди, який народився на Харківщині.

«До вчорашнього дня я не поспішав з рішенням змінити назву вулиці Пушкінської. Я, як і багато харків'ян, завжди відчував, що Пушкін — це не про сучасну Росію, не про ту реальність, яку путінський режим намагається насаджувати, використовуючи велич історичних постатей для своєї вигоди», — заявив Терехов у середу, 24 січня після того, як стало відомо про десятьох загиблих від російського удару.

За словами мера Харкова, після того, як росіяни завдали «жахливих ударів» по Харкову, забравши життя людей і перетворивши будинки на руїни, «ми бачимо реальну ціну таких рішень».

«Я пропоную дати вулиці ім'я нашого великого земляка — Григорія Сковороди. Людини, чия філософія життя та свободи була в корені протилежною імперським амбіціям», — додав він.

Зауважимо, що в червні 2022 року Терехов у коментарі «Радіо Свобода» заявляв: «У чому винен Пушкін, що народився Путін? Тим більше Пушкін – всесвітньо відомий поет, так само як і Лермонтов. Є й інші видатні поети, письменники, художники. Не треба усіх під один гребінець... Ми вчилися на чудових поемах Пушкіна і Лермонтова. І Пушкінська залишиться Пушкінською. У нас є вулиця Пушкінська, у нас є станція метро імені Пушкіна. Це нехай залишається».

Нагадаємо, вранці 23 січня російські загарбники завдали 10 ударів по Київському та Салтівському районах Харкова. Вдень 24 січня рятувальники завершили роботи з розбору завалів. Внаслідок ворожого удару загинули 10 людей, серед них — 8-річна дівчинка. Тіло її мами знайшли раніше.

Увечері того ж дня росіяни завдали удару по вулиці Пушкінській у Харкові. Окрім значних руйнувань, тоді отримала поранення 4-річна дитина.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності