В Інституті національної пам’яті пояснили необхідність перейменування Червонограда

В Інституті національної пам’яті пояснили необхідність перейменування Червонограда

Нинішня назва є ідеологічною і мала асоціюватися з пролетарською та радянською символікою

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті оприлюднила перші фахові висновки щодо об’єктів, які містять російську імперську символіку. окрема є експертні висновки щодо назви міста Червоноград.

За словами експертів Інституту, до числа яких увійшли відомі вітчизняні історики, у російській імперській топонімічній традиції радянського зразка присвоєння об’єктам топоніміки назв із використанням прикметника “червоний”, “червоне” мало ідеологічну мету – маркування завойованих, захоплених чи анексованих територій своєю символікою, елементом якої, серед іншого, був червоний колір. Про це свідчить, зокрема, вживання в деяких документах російськомовного варіанта назви Червонограда – Красноград.

Перейменування Кристинополя на Червоноград, на думку істориків, мало ідеологічне забарвлення. Нова ідеологічна назва насамперед мала асоціюватися з пролетарською та радянською символікою – червоним забарвленням партійного та державного прапора СРСР і основного кольору прапорів союзних республік, а також кольором Комуністичного інтернаціоналу.

З огляду на викладене вище назва міста Червоноград Львівської області як така, що пов’язана з реалізацією російської імперської політики (встановленням радянської влади на території України), відповідно до підпункту «є» пункту 4 частини першої статті 2 Закону, належить до символіки російської імперської політики”, - зазначили експерти Інституту національної пам’яті.

Таким чином вже з Нового року Верховна Рада зможе обрати Червонограду нову назву або повернути історичну.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності