На Дрогобиччині перейменують дві вулиці, які досі називалися вулицями Миру

На Дрогобиччині перейменують дві вулиці, які досі називалися вулицями Миру

Ще 10 вулиць Миру та Перемоги очікують на перейменування

Сьогодні, 18 серпня, відбулось засідання комісії з питань проведення заходів дерусифікації та перейменування і присвоєння назв вулицям, провулкам, паркам, скверам у межах Дрогобицької міської територіальної громади.

Про це пишуть на сторінці Дрогобицької міської ради

Розглянули демонтаж:

  • Комуністичної зірки на стелі концертного залу Народного дому ім. Івана Франка (вул. Франка, 20);
  • Пам’ятної могили з комуністичною зіркою в селі Новошичі;
  • Могили радянських воїнів в селі Михайлевичі;
  • Монументу героям полеглим у II світовій війні в Раневичах.

Комісія вирішила демонтувати комуністичну символіку, розміщену на стелах пам’ятних знаків та мармурові плити з радянськими написами. А могили радянських воїнів перезахоронити.

Також комісія розглянула вулиці, які знаходяться в селах Дрогобицької громади та потребують перейменування. Відповідно до нового закону, перейменуванню підлягають всі вулиці Миру та Перемоги, адже на той час вони несли зовсім інше смислове навантаження.

Станом сьогодні, комісії вдалось напрацювати рішення про перейменування двох вулиць.

У Бистриці вулицю Миру перейменують на вулицю Атени Пашко. У Болехівцях – вулицю Миру перейменують вулицею Романа Стасика (новітнього Героя, вихідця цього села) Так вирішила громада сіл.

Щодо інших 10 вулиць Миру та Перемоги, які ще залишилися на території громади, одностайного рішення немає, а подекуди мешканці відмовляються від перейменування.

До 1 вересня управління культури має надати варіанти назв для тих вулиць в селах, перейменування яких досі не підтримали мешканці. Старости своєю чергою проведуть збори з мешканцями та поінформують громаду про те, що завершення процесу дерусифікації в громаді є невідкладною вимогою часу.

Додамо, Український інститут національної памʼяті рекомендує Львівщині перейменувати місто Червоноград та село Червоне у Золочівському районі. Журналістка  LVIV.MEDIA розпитала жителів цих населених пунктів, що вони думають щодо зміни топонімів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності