• Головна
  • Новини Львова
  • 13-річному львів’янину наростили шкіру на стопі після того, як автобус переїхав йому ногу

13-річному львів’янину наростили шкіру на стопі після того, як автобус переїхав йому ногу

13-річному львів’янину наростили шкіру на стопі після того, як автобус переїхав йому ногу

Закордонні медики запевняли, що хлопчик не зможе ходити, і єдиний вихід — ампутація стопи

Рік тому 13-річному Миколі зі Львова на пішохідному переході автобус переїхав ногу. Після такої травми практично уся стопа хлопчика залишилася без шкіри. Упродовж усього цього часу травматологи Дитячої лікарні Святого Миколая боролись за ногу дитини. Про це 31 січня розповіли у Першому медичному об’єднанні.

Після ДТП закордонні медики запевняли, що хлопчик не зможе ходити, і єдиний порятунок — ампутація стопи. Проте львівським лікарям вдалося наростили дитині нову шкіру на стопі та зміцнити її стовбуровими клітинами.

Процес нарощування шкіри тривав три місяці. Після цього хлопчик знову зміг стати на ноги та почав ходити. А ще за два місяці — бігати. Проте новоутворена шкіра була дуже чутливою. І щойно хлопчик починав активно рухатись, на стопі утворювались ділянки тиску, які провокували попрілості та нові рани.

Тоді ортопеди-травматологи вирішили застосувати регенеративну медицину та вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини. Таке лікування мало покращити загальний стан шкіри, зробити її більш пружною, а ще зміцнити її барʼєрну функцію.

“Адже вкрай важливо, щоби кістка, яка росте зі стопою, не тиснула на новостворену шкіру. Тож спільно з італійським колегою, хірургом Роберто Брамбілло, хлопчику вживили клітини з його власної жирової тканини”, — йдеться у повідомленні Першого медичного об’єднання.

“Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх в ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації”, - розповіла завідувачка відділення ортопедії і травматології Галина Гачкевич.

Операція тривала лише годину. Уже наступного дня Микола повернувся додому. Медики запевняють, що стан шкіри на стопі хлопчика суттєво поліпшиться за три місяці. Тоді він зможе вести максимально активне життя без постійних перев’язок та відвідування лікарів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності