У Львові відбувся масштабний міжнародний волонтерський саміт

У Львові відбувся масштабний міжнародний волонтерський саміт

На третьому саміті зібралися представники понад 200 волонтерських організацій

У неділю, 3 грудня у Львові провели третій Міжнародний волонтерський саміт «Взаємодія волонтерів, військових та влади = перемога». У ньому взяли участь, представники понад 200 волонтерських та ветеранських організацій з України та з-за кордону, а також представники місцевої та державної влади.

«Нам, волонтерам, щораз важче організовувати збори коштів на потрібні речі та доставляти їх на фронт, адже змінюється законодавство, зменшується кількість охочих щоденно допомагати. Ми бачимо вихід в одному – розпочати взаємодію між волонтерами, допомагати один одному, обмінюватися досвідом та інформацією, тісніше співпрацювати з місцевою та центральною владою, ініціювати швидке прийняття необхідних змін до законодавства, які стосуються волонтерства», — йдеться у повідомленні організаторів форуму.

Під час саміту відбулись три панельні дискусії, на яких обговорили причини, що перешкоджають роботі волонтерів. Як розповіла одна з організаторів саміту, депутатка Львівської обласної ради та волонтерка Ірина Супрун, від лютого цього року, коли відбувався другий волонтерський саміт, накопичились системні питання, які потребують обговорення і пошуку рішень. «Ті питання, якими я опікуюся — це питання перевезення гуманітарної допомоги. З першого грудня є нова постанова про порядок перевезення гуманітарної допомоги. Вона відтерміновується в часі до першого квітня наступного року, але ми вже маємо сигнали від громадських організацій, від волонтерів, про те, що митна служба не дозволяє переміщувати цей товар на територію України. Ми розуміємо, що до першого квітня ми напрацюємо і внесемо зміни в цю постанову, для того, щоби захистити можливості рядових волонтерів, не просто великих фондів, які мають штат бухгалтерів і людей, що можуть обслуговувати цю систему. Тому що в нас волонтерять не лише великі структури, а й звичайні громадяни, які зареєструвались в системі волонтерів. І для них можливість перевозити гуманітарну допомогу фактично закривається», — сказала Ірина Супрун.

Начальниця Управління постачання Добровольчого українського корпусу Правого сектора Уляна Кузик розповіла LVIV.MEDIA, що модеруватиме дискусію про реформу документообігу у ЗСУ: «Ми будемо підносити питання наказу 81 про списання військового майна. Ми б дуже хотіли, щоб його спростили, тому що насправді в нас відбувається якась паперова війна. Є законопроєкт 10039, який лежить на підписі в президента, і ми дуже надіємось, що він його підпише. І хлопцям буде легше працювати з усіма цими горами паперів, які зараз є в Збройних Силах України».

Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, який також взяв участь у роботі саміту, наголосив на трьох викликах, що стоять зараз перед волонтерами, владою та суспільством: «Багато військових місяцями чекають на ротацію, бо їх нема на кого замінити. Львівська ОВА робить все, що від неї залежить, аби розв'язувати цю проблему. Це наш виклик. Але це також виклик для суспільства. Зменшення обсягів допомоги Україні з-за кордону. Це знову ж таки виклик для органів влади, волонтерів та суспільства – маємо мобілізувати внутрішні резерви. ПДФО з військових частин йде на центральний рівень. Некритичні видатки у місцевих бюджетах менші, але це не означає, що люди у громадах і влада усіх інших рівнів не мають шукати резерви, щоб допомагати. Точно мають», — сказав Максим Козицький.

Він також закликав владу громад Львівщини врахувати потреби військових під час планування своїх бюджетів на наступний рік  «Я звертаюсь до голів громад взяти приклад з Львівської обласної ради та адміністрації та зробити все від них залежне, щоби бюджети на наступний рік відображали потреби військових. Забрати звідти квіти та забрати звідти всілякі преміювання. Зробіть все від вас залежне, щоби допомогти нашим військовим».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності