• Головна
  • Новини Львова
  • Нові правила користування мобільними телефонами у школах Львова: як це працюватиме

Нові правила користування мобільними телефонами у школах Львова: як це працюватиме

Нові правила користування мобільними телефонами у школах Львова: як це працюватиме

За декілька днів в Україні розпочнеться новий навчальний рік. Цьогоріч школярі Львова матимуть деякі нововведення. Зокрема, заборону, чи то обмеження на користування мобільними телефонами у школі. Проте, чітких правил щодо цієї ініціативи тривалий час не було. А кожному навчальному закладу пропонували вирішувати по-своєму. LVIV.MEDIA зібрало все, що відомо про це нововведення.

Наприкінці минулого місяця, 27 липня, керівник міського управління освіти Андрій Закалюк у відеотрансляції на своїй сторінці у Facebook заявив, що з початку нового навчального року він ініціює заборону мобільних телефонів під час навчального процесу. Своє рішення посадовець пояснив позитивним досвідом шкіл за кордоном та приватних шкіл, у яких ця заборона вже діє: “Так є в багатьох школах за кордоном, так є в багатьох приватних школах (…) І всі навчальні заклади, які це впровадили, наводять багато переваг такої ініціативи”.

“Ми розуміємо, що є переживання батьків, коли повітряна тривога, як буде дитина без мобільного телефона. Але в школі завжди є людина, яка відповідає за дітей. Ви завжди можете сконтактувати з класним керівником, з директором, із заступником директора... Вони завжди відкриті до батьківської спільноти”, - йдеться у відеозверненні.

Ініціативу вирішили впроваджувати вже з 1 вересня цього року.

На сторінці Львівської міської ради додали, що “такі дії покликані створити умови для спілкування дітей з однолітками”. А сам Андрій Закалюк зазначає: “Ми з вами маємо розуміти, що маємо повернути живе спілкування для наших дітей. Я думаю, велика частина батьків погодяться зі мною».

Реакція на заяву

На заяву про заборону мобільних телефонів у школах одразу ж відреагували у групі “Батьки SOS”. Там у заяві очільника управління освіти помітили не турботу про дітей, а намагання приховати можливі випадки булінгу у школах.

Вже наступного дня, 28 липня, одна з адміністраторок групи Олена Парфьонова написала на сторінці пост: “Як у Львові очільник управління освіти Андрій Закалюк вирішив боротись з булінгом - правильно, заборонити користуватись з 1 вересня школярам телефоном - не має відео доказу - не має проблеми - і не треба реагувати на булінг, бо його не існує”.

Обґрунтовує Олена Парфьонова свою думку випадком, коли прояв булінгу у школі на Львівщині набув розголосу після того, як його відзняли на телефон учні.

Тоді, наприкінці минулого навчального року, у межі з’явилося відео бійки між вчителькою та учнем у школі Миколаївського району. 52-річна вчителька англійської мови влаштувала шарпанину з учнем за м’яч.  А вже у липні суд визнав жінку винною в булінгу.

На суді з’ясувалося, що вчителька часто цькувала школярів сьомого класу. Але до суду жінка потрапила саме після інциденту, який зняли на телефон. Під час засідання жінка так і не визнала своєї провини. А суд призначив їй штраф - 850 гривень.

Негативно висловилася про рішення заборонити користуватися телефонами школярам і громадська організація “Батьківська рада Львівщини”.

“Батьківська рада не підтримує таких заходів, особливо, зараз, під час війни, коли є підвищена небезпека і діти з батьками мають бути на постійному зв'язку. Вважаємо, що почати треба з абсолютного забезпечення укриттів та боротьби з булінгом та насиллям в навчальних закладах. Якщо якимось чином телефони відволікають, потрібно шукати оптимальний варіант для обох сторін. Заборона - це завжди погано і провокує зворотну реакцію”, - зазначили представники організації у коментарі LVIV.MEDIA.

Навколо ініціативи управління освіти одразу почало з’являтися чимало домислів, запитань та застережень. Батьки в коментарях до постів розмірковували не лише про можливі випадки приховування булінгу у школах, але й про те, хто буде матеріально відповідальний за мобільні телефони, коли вони будуть не в учня; як навчатимуться ті, у кого є лише електронні підручники; та як батькам сконтактувати з дитиною під час повітряної тривоги.

Послаблення обмежень

Вже за місяць після відеозвернення та жвавого обговорення ініціативи у соцмережах, 22 серпня, на брифінгу Андрій Закалюк ще раз повертається до питання заборони мобільних телефонів. Проте тепер мова йде вже про те, що дитина таки зможе контактувати з батьками безпосередньо, а не через класного керівника чи заступника директора. І вже наголошується на тому, що мобільні телефони таки використовуватимуть у навчальному процесі.

“Ми хочемо максимально скоротити користування мобільними телефонами. Це не стосуватиметься випадків, коли потрібно зв’язатися з батьками чи навчального процесу, коли телефони замінюють підручники. Це важливо, щоб контролювати кількість часу, який діти проводять в телефоні, і власне контент, який вони там споживають”, – наголошує Андрій Закалюк.

Відповідь Андрія Закалюка

LVIV.MEDIA поспілкувалося із керівником управління освіти Львівської міської ради Андрієм Закалюком і отримало від нього відповіді на запитання про те, як працюватиме така ініціатива.

Підставою для такої заборони Андрій Закалюк називає те, що діти проводять чимало часу в гаджетах за переглядом різноманітного контенту: “Ми не контролюємо з вами час проведення дітей у гаджетах і ми взагалі  не контролюємо контент, який вони дивляться. А дивляться вони дуже різне. Нам потрібно почати про це говорити і чесно собі зізнатися, що в цьому плані ми маємо проблему”.

Водночас керівник управління освіти зазначив, що у молодших класах деяких державних шкіл Львова заборона на мобільні телефони діяла і раніше. А також практика заборони є у багатьох приватних школах міста.

Проте, якщо алгоритм впровадження заборони для молодших класів зрозумілий — телефон віддають вчителю — то обмеження на гаджети у старшій школі ще потребують обговорення. Андрій Закалюк бачить розв'язання в тому, щоб старшокласники залишали свої гаджети в особистих шафках. І одразу ж зазначає, що на час повітряної тривоги дітям віддаватимуть телефони.

Окрім того, для зв’язку з батьками керівник управління освіти радить придбати для дітей кнопкові телефони. “За кордоном дітям дають кнопкові телефони. Це є зв’язок, але немає відповідного гаджета”, - каже він. Також зауважує, що у школах є класи, які не мають достатньої кількості підручників. Тож діти користуються їх електронними версіями. В такому випадку мобільні телефони не відбиратимуть у дітей.

На запитання про булінг та можливі випадки приховування його за відсутності відеодоказів Андрій Закалюк зауважує: “Якщо будуть моменти булінгу, то телефон — це не єдиний засіб фіксування. Про булінг діти розповідають. Є діти, які чують ці речі. Не завжди телефоном він фіксується. (…) Телефон це засіб зв’язку та комунікації”.

Він також стверджує, що у Львові коридори усіх шкіл обладнані камерами відеоспостереження. І як варіант розв’язання проблеми пропонує ще й класи обладнати спостереженням:

“Де є боязнь, переживання щодо дітей можна встановити камери відеоспостереження. Важливо не робити телефон основним засобом протидії булінгу. Бо це не основна річ. Основна річ, це те, що дитина вміє про це сказати, не боїться про це сказати. Зрештою, в нас не усі факти булінгу знімаються на камеру. І багато речей замовчуються. Треба вчити дітей про це говорити, комунікувати правильно. Треба вчити вчителів про це говорити”.

Щодо того, хто буде матеріально відповідальний за телефони, які віддаватимуть учні, Андрій Закалюк каже: “Дитина кожного дня в школу приносить багато матеріальних речей, великі суми грошей. Я розумію, приватна власність. Але ж ми якось мусимо домовлятися”.

На запитання чим регламентується таке обмеження керівник управління освіти наголошує: “Школи домовляються про правила і їх дотримуються. І не всі правила прописані в якомусь законі. Тому ми можемо домовлятися про ці речі”.

“Тут дуже важлива індивідуальна робота в школі з батьками, з вчителями. Тут головне бажання”, - резюмує Андрій Закалюк.

Як заборона працює у приватних школах

Оскільки керівник міського управління освіти згадав, що багато львівських приватних шкіл вже впровадили таку заборону, звертаємося до голови постійної комісії освіти і науки та депутатки ЛМР Вікторії Христенко, яка також є керівником проєктів і програм “Школи вільних та небайдужих”. У цьому приватному навчальному закладі діє заборона на мобільні телефони під час уроків та перерв. Там діти здають гаджети на вході до закладу та отримують їх лише тоді, коли повертаються додому. Вікторія Христенко вболіває за повну заборону телефонів і у державних школах.

На питання щодо можливих негативних наслідків, до яких може призвести така заборона вона додає: “Щоб можна було користуватися [телефонами - ред.] тільки за межами школи, треба ще доробити нам в школах відеонагляд, щоб не було всіляких історій незрозумілих. Щоб ми могли пильнувати чи будуть прецеденти булінгу, чи ще щось, і тоді було б круто заборонити зовсім. Тому що за кордоном практично немає шкіл, в які можна було б приходити з телефоном, але звісно, що там реалізовані всі безпекові заходи наперед і там немає війни. А в укритті, коли діти спускаються, батькам хочеться з ними зв’язатися і їм теж треба залишити цю можливість. Але от коли ми переможемо і коли ми дооснастимо всі школи відеонаглядом, їх [телефони - ред.] треба буде забирати взагалі”.

Вікторія Христенко додає, що для реалізації цієї заборони школи мають бути краще забезпечені комп’ютерами та планшетами, щоб не виникала потреба відкривати електронні підручники на мобільних телефонах.

Водночас вона зазначає, що кожна школа може вирішити, коли і як користуватися, чи не користуватися мобільними телефонами, самостійно: “У нас дуже демократичне місто і це не є наказ від міністерства освіти, це рекомендація. І як вона буде реалізована тим чи іншим директором це залежить від нього”.

Як заборона працюватиме у державних школах: рекомендації управління освіти

30 серпня ГО “Батьківська рада Львівщини” оприлюднила лист управління освіти ЛМР із рекомендаціями керівникам шкіл. У ньому вже прописані чіткі кроки для втілення ініціативи управління освіти. Керівникам шкіл рекомендують:

  • обмежити користування учнями мобільними телефонами під час занять та на перервах. Проте користуватися смарт-годинниками та кнопковими телефонами не заборонено;
  • вирішити як організувати здавання, зберігання та повернення телефонів учням;
  • визначити відповідальних за зберігання телефонів осіб ;
  • під час уроків не зберігати мобільні телефони на робочому місці;
  • облаштувати для телефонів скриньки чи шафки;
  • учням дозволяти зателефонувати батькам у разі термінової необхідності за межами класу та зі згоди вчителя;
  • використовувати телефони на території школи можна буде лише для комунікації: дзвонити, надсилати смс-повідомлення, обмінюватися інформацією, слухати радіо та музику через навушники після завершення уроків;
  • користуватися телефоном як підручником під час уроки з дозволу вчителя.

Як працюватимуть ці рекомендації, стане зрозуміло вже з початком навчального року. Проте у ГО “Батьківська рада Львівщини” одразу ж зауважують, що цей документ - не наказ чи розпорядження, а лише рекомендація. Та закликають освітян поважати права учасників освітнього процесу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності