Навчання без телефонів та їдальні з терміналами: яким буде новий навчальний рік у школах Львова

Навчання без телефонів та їдальні з терміналами: яким буде новий навчальний рік у школах Львова

Управління освіти рекомендувало педагогічним радам шкіл відмовитися від оцінювання деяких предметів.

Цього року у львівських школах буде багато нововведень. Зокрема, учні зможуть більше рухатись, купувати булочки без готівки, ходити в експедиції і навіть змагатись у шкільних лігах з кіберспорту.

Про це під час брифінгу розповів начальник міського управління освіти Андрій Закалюк.

Форма навчання

Основний акцент у школах Львова роблять на очному навчанні, однак кожна школа самостійно визначає формат навчання в залежності від кількості місць в укритті.

Найважливіше, щоб учні молодших класів навчались лише за шкільними партами, відповідно старшокласники можуть мати дистанційні уроки чи дні.

Також Андрій Закалюк закликає батьків 1 вересня скеровувати кошти на допомогу діткам, які постраждали під час війни, а не купувати квіти вчителям.

Кожна школа самостійно обирає формат першого уроку, але всі навчальні заклади матимуть спільну тему цього заняття – «Перший незламний урок». Зі школярами будуть говорити про інклюзію, доступність, про те, як спілкуватись з людьми, які постраждали від війни і пересуваються на візках чи мають протези. Для цього спілкування будуть залучати, зокрема, батьків школярів.

Навчання без телефонів

З 1 вересня у школах Львова ініціюватимуть заборону для учнів використовувати мобільні телефони. Таким чином хочуть посприяти спілкуванню дітей з однолітками та уникнути зайвого відволікання від навчального процесу. Важливо, що в кожній школі буде свій формат, як це працюватиме.

«Ми хочемо максимально скоротити користування мобільними телефонами. Це не стосуватиметься випадків, коли потрібно зв’язатися з батьками чи навчального процесу, коли телефони замінюють підручники. Це важливо, щоб контролювати кількість часу, який діти проводять в телефоні, і власне контент, який вони там споживають», – наголошує Андрій Закалюк.

Зокрема, учні зможуть залишати телефони у вчителя і батьки у разі потреби контактують з ними. Ще один варіант – учні під час навчання користуватимуться кнопковими телефонами.

Термінали в їдальнях

У шкільних їдальнях буде можливість розраховуватись банківськими картками. Зараз це буде діяти у кількох навчальних закладах, але з січня має охопити всі школи МТГ. З наступного року це буде обов’язковою умовою у тендерних документаціях, тож всі надавачі послуг, які займаються харчуванням у шкільних їдальнях, будуть зобов’язані це організувати у всіх школах.

Жодних оцінок за творчі предмети

Управління освіти рекомендувало педагогічним радам шкіл відмовитися від оцінювання таких предметів, як образотворче мистецтво, трудове навчання, музика та, можливо, фізкультура. Така пропозиція має на меті дати можливість учням творчо підходити до виконання завдань із цих предметів та розкривати свій творчий потенціал.

Уроки парами для старшокласників

Розклад уроків для учнів старших класів складатимуть у такий спосіб, щоб, за можливості, предмети були розставлені парами (по 2 уроки одного предмету поспіль). Це робитимуть для того, щоб на один день учні готуватись до меншої кількості предметів.

Інші зміни

З вересня управління освіти Львова робить великий акцент на здоров’ї дітей, тому запроваджує одразу декілька пілотних проєктів, щоб діти більше рухались. Йдеться про те, що у школах 30% парт мають бути стоячими, також буде більше активностей на перервах, а в класах на стелі будуть малювати спеціальні офтальмологічні кола.

В школах продовжуватимуть проводити квізи та дебати, вперше у Львові планують провести Фестиваль шкільних дитячих театрів. Також управління освіти пропонуватиме вчителям проводити справжні навчальні експедиції.

Цього року у Львові розширюють кількість шкільних спортивних ліг -додадуть легку атлетику, черлідинг, кіберспорт і, можливо, флорбол.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності