• Головна
  • Новини Львова
  • У львівському парку «Знесіння» чистять ставок: у чому складність та особливість робіт

У львівському парку «Знесіння» чистять ставок: у чому складність та особливість робіт

У львівському парку «Знесіння» чистять ставок: у чому складність та особливість робіт

У парку піклуються не лише про очищення водойми, а й про збереження екосистеми загалом

У Львові працівники регіонального ландшафтного парку «Знесіння» очищають та облаштовують ставок у Малому кар’єрі.

Так, з водойми площею 0,33 гектара їм вже вдалося вивезти 15 кубічних метрів водних рослин та намулу, повідомили у Львівській міській раді.

Аби очистити водойму необхідно тривалий час регулярно докладати зусиль.

«Неможливо за місяць чи за пів року критичними механічними засобами взяти й «очистити» водойму, сподіваючись, що завтра чи наступного року вона перетвориться на кришталеве озеро. Ставки Львова тут не виняток. Тому цього року ставок у Малому кар’єрі РЛП «Знесіння» почали «прибирати» поступово, без підрядників», – розповів директор парку «Знесіння» Тарас Микітчак.

Впродовж року працівники парку прибирали самосів, поросль та аварійні дерева навколо ставка. Натомість у травні синтетичним канатом з поплавками стягнули нитчасті водорості з плеса, які через аномально м'яку зиму продовжували рости, перегнивати та піднялись на поверхню води, перешкоджаючи доступу кисню для риб та інших гідробіонтів («мешканців ставка»). Проте оскільки відбувався нерест риби, працювали лише на поверхні води.

Водночас у парку піклуються не лише про очищення водойми, а й про збереження екосистеми загалом. Відтак, у червні роботи з очищення ставку затримались через пташенят водяних курочок – працівники парку чекали поки птахи підросли, а тоді взялися за очищення. У липні, коли пташенята виросли, очистку ставка продовжили.

«Тепер ми використали чотири засоби: кішка на шнурі (витягує дуже багато й не потрібно заходити у воду); пліт, на який граблями витягується тілоріз, водопериця й навіть невеликі острови топляка з верб та плавучі очерети; ручне вибирання затопленого гілля й стовбурів, іншого габаритного сміття; стягування з дна ставка всього каркасом-сіткою (дночерпак). Оскільки дночерпаком почали витягувати чорний мул (на дні до 20 см у затонах ставка), вирішили «дноочисні» роботи відкласти на пізню осінь, щоб не «псувати» берегову лінію тим смородливим мулом», – пояснюють у парку.

Там зазначили, що нині озеро чисте приблизно на 50%. Восени, після відльоту у вирій водоплавних пташок, на ставку планують почистити рогіз й очерет, а також продовжити витягувати чорний мул.

Загалом цього року зі ставка вивезли власними силами більш як 15 метрів кубічних підсохлої органіки: водних рослин й мулу. Такий досвід, за словами представників парку, дозволить оптимізувати наступні щорічні водні роботи.

Нагадаємо, маки, волошки та інші польові квіти розквітли у Львові. Вони цвітуть на шести ділянках різнотрав’я.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності