Райони Львова: особливості, переваги та проблеми

Львів

Редакція LVIV.MEDIA розповіла про особливості, переваги та недоліки кожного з районів міста Лева.

Франківський район Львова

Як окрему адміністративну одиницю, Франківський район створили в 1973 році. Проте перші котеджі та малоповерхові забудови на ділянці від центру до залізниці з’явилися ще в другій половині ХІХ століття. А вже у 1960–1980 роках радянська влада звела багатоповерхівки на території від вулиці Винниченка.

На території сучасного Франківського району в 1893 році прокладено першу в місті колію для електричного трамвая. Зробила це німецька компанія Siemens&Helkse. До сьогодні транспортне сполучення району є одним із найкращих. Тут курсують трамваї, тролейбуси та маршрутки у всі частини міста. Але на думку львів’ян, стан доріг незадовільний. Ями та вибоїни на бруківці потребують капітального ремонту.

У Франківському районі є декілька ревіталізованих просторів. У 2015 році в парку «Горіховий гай» було відновлено кінотеатр «Сокіл». Сьогодні його називають Lviv Film Centre Горіховий. Навесні та влітку тут влаштовують вечірки та кінопокази на даху. У першому трамвайного депо на Дмитра Вітовського з 2018 року функціонує креативний простір Lem Station. Франківці кажуть, що бачать плюси проєкту: зроблено генеральне прибирання депо, встановлено освітлення та замінено громовідводи. А в майбутньому подвір’я старого трамвайного парку буде площа Станіслава Лема. Це означає, що територія, яка знаходиться за парканом, стане громадським простором. Трамвайну зупинку біля депо зроблять безпечною.

У Франківському районі працює третій у місті продуктовий ринок «Привокзальний». У 2016 році на вулиці Кульпарківській відкрили найбільший у західній Україні ТРК «Victoria Gardens». На вулиці Княгині Ольги збудували критий аквапарк «Пляж», а на Стрийській відкрили «Музей науки».

В останні десятиліття у Франківському районі перебудували декілька промислових об’єктів. Територія заводу «Кінескоп» сьогодні — це цехи хлібопекарні «Галицька здоба», офісний центр «Таурус» та житловий комплекс «Кінескоп». Мешканці задоволенні такими змінами, проте кажуть, що разом зі старими забудовами зникають зелені зони. Ба більше, будівництво негативно впливає на водойми району. Мешканці нарікають, що озера, які роками не чистять, почали висихати.

Франківський район має декілька престижних вищих навчальних закладів: Національна академія сухопутних військ, Медичний інститут та Університет бізнесу та права. У районі є багато приватних та Державних навчальних закладів для школярів та дошкільнят. Тут на вулиці Чупринки розташований єдиний в Україні Ботанічний сад лісотехнічного спрямування.

Шевченківський район Львова

Шевченківський район Львова названий на честь Тараса Шевченка. Історично це промислова зона, у якій колись жили менш заможні люди. У роки німецької окупації район відокремили для євреїв, а в часи Другої світової тут був концтабір та гетто.

До 1999 року Шевченківський район був не цікавим для бізнесу. Найпримітнішою частиною цього району був ринок «Галицьке перехрестя». Забудовувати його почали, коли реконструювали Автостанцію № 2 на Богдана Хмельницького, а вулицю Полтв’яну перейменували на проспект В’ячеслава Чорновола.

Львів’яни називають Шевченківський район ближнім центром. Машиною дорога до проспекту Свободи займає до 20 хвилин. Для проїзду громадського транспорту на проспекті Чорновола виділили окрему. Однак досі складно добратися з деяких частин району. У центр із Рясне курсують лише автобуси, а доїхати до вулиці Мазепи можна лише з пересадками.

Шевченківський район має розвинену інфраструктуру. В останні десятиліття тут збудували ТРЦ «Булька», «Спартак». Тут є два великі навчальні заклади: Українська академія друкарства та Львівський університет безпеки життєдіяльності. Проте державних установ шкільної та дошкільної освіти мало. Це тому, що за останнє десятиліття мешканців стало більше. Новобудови виростають, як гриби восени, а нові заклади не відкривають.

Львів’яни вважають Шевченківський район безпечним. За статистикою з 2018 року кількість ДТП у районі зменшилася. Відзначають оперативну роботу екстрених служб, особливо медичної. Тут працює найбільша в західній Україні лікарня швидкої допомоги.

Найбільшою зеленою зоною Шевченківського району є парк 700-річчя Львова. Є декілька менших скверів, парків та майданчиків. Проте мешканці новобудов кажуть, що рекреаційні місця поруч із домом майже немає.

Сихівський район Львова

Сихівський — наймолодший та найбільш заселений район Львова, який виокремили лише у 2000 році. Тут найменше архітектурних пам’яток. Вартий уваги лише храм святої Трійці, стінопис якого датований 1683 роком. Однак попри це його вважають одним із кращих районів міста. У 2017 році Сихів узяв золото в проєкті «Ідеальне місто», набравши майже 50 із 70 балів.

Сихівський район стрімко розвивається. Якщо в 1990-х львів’яни описували його як просторий необжитий, але заселений простір з однаковими будинками, то сьогодні це новий житловий масив з оновленими зеленими зонами.

У 2011 році лісопарк «Зубра» перейменували на парк Івана Павла II, а через чотири роки його реконструювали: проклали алеї з бруківки, провели освітлення, зробили зони для дозвілля. Тут посадили понад 100 дерев японської вишні.

Сихівський район має вдале транспортне сполучення. У 2015 році відремонтували вулицю Сихівську та проспект Червоної Калини. Рік потому до площі Соборної вперше поїхав трамвай. Це спростило доїзд у центр, особливо для тих мешканців, які живуть наприкінці Червоної Калини. Їхати власним транспортом також стало комфортніше. Проте сихівчани нарікають: місць для паркування під кінець Червоної Калини немає. Тому власники авто залишають транспорт на дорожній смузі.

Про Сихів кажуть: не гамірно та зелено, бо далеко. Цей район вибирають для життя молоді сім’ї. Вартість оренди та купівлі житла тут є нижчою, ніж в інших частинах міста, але якість життя не гірша. Сихівський «Sport Life» є найбільшим спортклубом Львова. «Шувар» — першим гуртовий ринок сільськогосподарської продукції, заснований 30 років тому. У цьому районі найбільша кількість секонд-хендів у Львові. А на вулиці Зубрівській є цілий стоковий ринок, де продають вживані та нові речі за прийнятними цінами на українські зарплати. У листопаді 2022 року на Сихові відкрили перший у районі McDonald's.

Болісним питанням Сихова є сміття. Панельні багатоповерхівки за СРСР обладнали будинковими сміттєпроводами. Вони були непрактичними. Ба більше, через сміття в підвалах бігали щурі, а у квартирах гостювали таргани. Сьогодні сміттєві баки стоять посеред подвір’я, а двері місць зберігання сміття в будинках наглухо забиті. Це псує вигляд сихівських дворів. Заразом, сихівчани кажуть, що в районі погано розвинена культура сортування сміття.

Залізничний район Львова

Залізничний район Львова — міські двері в новий світ. Його розбудова почалася в 1861 році, коли з Відня до міста Лева прибув перший потяг. А 61 рік потому сюди прилетів перший пасажирський літак. Тут на вулиці Виговського в 1970 рр. збудували перший у Львові 9-поверховий будинок.

Найпримітнішою будівлею Залізничного району є Головний вокзал на площі Двірцевій, старий корпус якого збудували, коли проклали залізничну колію Перемишль-Львів. Нинішню будівлю спорудили в 1904 році. У той час це був найсучасніший вокзал Європи.

В 1942 році на території Левандівки німці спорудили великий холодильний комплекс для зберігання заморожених продуктів. Чотири роки потому на базі цього холодильника почали виготовляти морозиво. Сьогодні тут працює ПАТ «Львівський холодокомбінат», який виробляє продукцію для ТМ «Лімо».

Найвідомішою зеленою зоною Залізничного району є Скнилівський парк. Його збудували в 1973 році. А у 2019 ЛКП «Зелений Львів» реконструювали парк. Тут з’явилися місця для дозвілля та мультифункційний дитячий майданчик. Знаним є також озеро на Левандівці. Це штучна водойма, яка утворилася під час будівництва заводу на території «Львів Холодокомбінату» в 1964 році. Сьогодні озеро є місцем відпочинку місцевих та львів’ян з інших районів міста. Тут є невеликий піщаний пляж, дитячий майданчик, сквер з алеєю. На території водойми працює готельно-ресторанний комплекс «На озері». В інших частинах Залізничний район бідний на громадській простір. Львів’яни просять місцеву владу створити нові та оновити старі парки, сквери, майданчики.

Залізничний район має вдалу логістику. Тут курсує громадський транспорт у різні частини міста. Проте мешканці скаржаться на малу кількість машин на маршрутах. Чекати на автобус можна понад 30 хвилин. У певних частинах району складно пересуватися автомобілем. Власники машин кажуть, що дороги потрібно не лише ремонтувати, але й розширювати. За минуле десятиліття тут збудували нові житлові комплекси та бізнес-центри. Кількість населення району зросла. Отже, потік транспорту збільшився, а дороги будувалися ще десятки років тому.

У Залізничному районі знаходиться найбільший мультифункційний торговий комплекс «Південний», який складається з 14 окремих будівель. Біля нього є відомий у місті оздоровчий комплекс «Три стихії».

Личаківський район Львова

Личаківське передмістя Львова розвинулося на початку XX століття, коли в місті поїхали перші трамваї. Це була рекреаційна частина міста. Львів’яни їхали сюди на оздоровлення та відпочинок. На початку минулого століття тут діяв перший в Україні парк атракціонів. Досі Личаків є одним із найзеленіших районів міста. На його території є ландшафтний парк «Знесіння», Музей архітектури та побуту імені Климентія Шептицького та Ботанічний сад Львівського університету Івана Франка.

У Личаківському районі багато медичних закладів. Сьогодні тут функціонують Львівська обласна клінічна лікарня та Військово-медичний клінічний центр Західного регіону. На Личакові знаходиться один із найбільших медичних закладів України «Університет імені Данила Галицького», а також найстаріший у Європі навчальний заклад ветеринарного профілю «Університет імені Сергія Гжицького».

Примітною пам’яткою Личакова є «Личаківський цвинтар». Це унікальний музей-заповідник просто неба та християнське кладовище 1786 року заснування. Тут поховані Іван Франко, Соломія Крушельницька та Володимир Івасюк.

За останні десять років у Личаківському районі збудували декілька нових житлових комплексів. Населення району зросло. Це спричинило затори на дорогах. Трамвай курсує лише до перехрестя вулиць Пасічної та Личаківської. Далі потрібно пересідати на маршрутку або автобус. Мешканці Тракту Глинянського взагалі ізольовані від міста. Сюди їде лише проїзний транспорт, уже заповнений пасажирами з Винників, Підбірців та Лисиничів. Поганий стан доріг поглиблює проблеми. Ремонтувати потрібно не тільки магістралі, але й невеликі вулички.

Комерція в Личаківському районі розвинена найслабше. Львів’яни скаржаться, що в районі мало великих супермаркетів. Тут досі немає сучасного торгово-розважального комплексу. У районі бракує місць для дитячого розвитку та дозвілля. На окраїні мережа державних освітніх закладів не розвинена.

Галицький район Львова

Галицький район — найменший та один із найдавніших районів міста, названий на честь князя Данила Галицького. Перші згадки про площу Ринок датуються ще XIII століттям. Сучасна забудова району розпочалася на початку ХІХ століття.

У Галицькому районі найбільше пам’яток архітектури. Тут знаходиться архикатедральний собор Святого Юра. Сьогодні це не тільки осередок греко-католицької віри, але приваблива локація для туристів. У 2015 році поруч із собором відкрили пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому та відновили сквер. При храмі функціонує парк «Митрополичі сади».

У Галицькому районі на території Високого Замку знаходиться найвищий оглядовий майданчик Львова. Тут один із найстаріших парків Львова — Стрийський парк. Його спроєктував Альфред Рерінг у 1894 році.

У Галицькому районі знаходяться два найбільші вищі навчальні заклади міста: Львівський національний університет імені Івана Франка та Львівська Політехніка. Випускниками першого були Ольга Фреймут і Святослав Вакарчук. У другому навчалися Андрій Садовий, Лілія Гриневич та Юрій Луценко. Тут є Львівська правнича гімназія, будівля якої внесена до Реєстру пам’яток архітектур.

Галицький район — це серце культурного життя Львова. У ньому працюють трупи Національного театру опери та балету, драматичних театрів Марії Заньковецької, Лесі Українки та Леся Курбаса. Для дітей — Ляльковий театр, Театр юного глядача та Львівський цирк.

У Галицькому районі можна випити кави в найстарішій кав’ярні міста. Її збудували в 1829 році. Також є багато нових закладів: «Криївка», «36 ПО», «Ресторація Бачевських». У 2022 році відкрили готель відомої готельної мережі Best Western Plus. Туристів запрошують також готелі «Жорж», «Ґранд», «Львів» та власники приватних апартаментів. У районі найбільша кількість хостелів у місті. Мешканці району кажуть, що не проти нових закладів, якщо це відреставровані старі будівлі, які зберегли історію. Львів’яни вважають, що новобудови знецінюють історичну частину Львова. Ба більше, каналізація центру міста не витримає такого навантаження. Місто й так має неприємний запах, особливо в спеку.

Щороку Галицький район приймає найбільшу кількість туристів. Це приносить прибуток місту. Але львів’яни кажуть, що ці кошти потрібно витрачати на покращення району, який так приваблює відвідувачів. Люди нарікають на забрудненість вулиць та малу кількість сміттєвих баків. У вузьких вуличках старого міста їх неможливо поставити так, щоб не зіпсувати панораму.

Центр Львова має найкращу транспортну розв’язку. Звідси курсують трамваї, тролейбуси, автобуси та маршрутки у всі райони Львова. Але проблеми виникають в автомобілістів. У районі багато машин, це ускладнює рух, особливо, у години пік. До того ж їхати Галицьким районом складно: тут вузькі вулиці.

У 2015 році на вулиці Під Дубом відкрили торгово-розважальний центр «Форум Львів», який пройшов сертифікацію зеленого будівництва. Метою власників було створити місце, де купують, розважаються та відпочивають.

У ТРЦ працює 110 магазинів, десяток кафе та ресторанів, які підходять як для швидкого обіду, так і для неспішної вечері. Тут є кінотеатр «Планета Кіно» та дитячий розважальний центр «Ігроленд».

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA поділилося збіркою книг, які варто прочитати у 2023 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності