У Львова з’явилось місто-побратим у Данії: деталі

У Львова з’явилось місто-побратим у Данії: деталі

Орхус став 20 містом-побратимом Львова

Данське місто Орхус стало побратимом Львова. Зокрема, 18 квітня мер Львова Андрій Садовий та Якоб Бундсгаард, мер міста Орхус, підписали угоду про співпрацю між містами.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну данське місто активно підтримувало українців. Так, у грудні 2022 року до ТМО-1 Львова прибув перший вантаж медичного обладнання від Орхуса. А кілька днів раніше звідти передали Львову 5 автобусів, які після техогляду та тестування планують використовувати на міських маршрутах.

Водночас мер Орхуса прибув до Львова вперше. Данська делегація відвідала Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні, а також долучилася до міської церемонії прощання з загиблим воїном.

«Я ніколи не був у вашому місті, але маю таке відчуття, ніби повернувся додому. Ми вражені таким теплим прийомом. У важкі часи всім потрібна підтримка, друзі. Ви взяли на себе велику відповідальність не лише за Львів, а й за всю Україну та Європу, бо боротьба України зараз відбувається не лише за її свободу, а й за свободу всієї Європи. Агресія Росії принесла на вашу землю великі звірства, тому Орхус і всі громадяни Данії відчувають обов’язок допомагати Україні. Віримо, що ми зможемо зробити свій внесок у різних напрямках в межах нашої угоди про партнерство», – сказав мер Орхуса Якоб Бундсгаард.

До слова, Львів має 20 міст-партнерів у різних країнах світу: Баня-Лука, Будапешт, Вільнюс, Вінніпег, Вроцлав, Краків, Кутаїсі, Лодзь, Люблін, Перемишль, Пловдів, Рішон Ле-Ціон, Рочдейл, Ряшів, Тбілісі, Фрайбург, Ченду, Канни, Вюрцбург і відтепер Орхус.

Довідково:

Орхус є другим за розміром містом в Данії (після Копенгагену). Тут розташований найбільший комерційний морський порт Данії та Північної Європи, відтак головними секторами економіки Орхусу є торгівля та здійснення перевезень. Одним з центральних компонентів локальної економіки Орхусу також є генерування вітрової енергії.

Неподалік Орхусу розташована компанія Terma A/S – найбільша компанія Данії, що виробляє військові та цивільні прилади, деталі, устаткування та електроніку для систем протиповітряного захисту, літаків, БПЛА, супутників, їх командних центрів і інших засобів. Terma A/S постачає свою продукцію для NASA, SpaceX, Kennedy Space Center.

У 2017 році місто стало культурною столицею Європи.

Також в місті розташований університетський госпіталь Орхусу або «Новий університетський госпіталь». Сьогодні цей госпіталь є найбільшим госпіталем Данії, в якому працює більш як 10 000 осіб. На території госпіталю є також дослідницькі та клінічні центри.

Екологічність та кліматична нейтральність є одними з найголовніших пунктів розвитку Орхусу. За 10 років місто зменшило кількість викидів в атмосферу на 50%. На початку 2022 року Орхус разом з рядом інших міст ЄС задекларував своє прагнення стати кліматично нейтральним містом до 2030 року.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності