Подорож Бойківщиною: факти про Тустань, які ви могли не знати

Подорож Бойківщиною: факти про Тустань, які ви могли не знати

Тустань — один з найпопулярніших локацій для туризму

Тустань — популярна на Бойківщині туристична локація. Сюди приїжджають фотографуватися подружжя, знімають відео блогери, а до карантину тут влаштовували фестивалі середньовічної культури.

Місце і справді незвичне. Розповідаємо, що таке Тустань та чим вона може вразити навіть найвибагливішого туриста.

Найголовніше - фортеця на скелях, дерев'яний бастіон на висоті майже 90 метрів . У різний час вона належала то князям, то королям, а згодом взагалі - польським магнатам.

Дуже атмосферне місце. Із переліку тих, які краще один раз побачити, аніж сто разів про них почути.

Та їхати сюди варто не тільки заради скель. Обовʼязково загляньте у музей, щоб дізнатися цікавинки про місцевість.

Варто замовити і екскурсію - дуже цікаво і пізнавально. До речі, у музеї встановили мультимедійні засоби та розробили додаток доповненої реальності для смартфонів, аби сприймати історію було легше.

Перша згадка про Тустань з'явилася у 1340 році.

Жили тут виключно чоловіки, жінок та дітей не було ніколи. Площа фортеці — відносно велика, але вміщала максимум 50 людей.Захищали фортецю арбалетники, адже дальність арбалетних болтів сягала 500 метрів. Укріплювали фортецю дерев'яним частоколом, від якого на скелях залишились сліди у вигляді букви N. Кріпили дерево у скелі завдяки, так званим, пазам.

Ще однією лінією оборони був штучний став, тож підійти до будівлі було досить складно.

Тустань була не просто оборонною фортецею, а ще й митницею на соляному шляху з Дрогобича до Західної Європи. Звідси і пішла її назва — "Ту" — тут, "стань" — зупинися, заплати мито та їдь далі. З купців брали мито у 14 злотих. За 1 злотий тоді можна було купити пару взуття, а за 3 — віз заліза.Найвища точка скель колись була подвір'ям  — дитинцем. З цього боку фортеця була приблизно п'ятиповерхова, якщо порівнювати з сучасними будинками.

"Самі скелі природного походження, з піску. Їм понад 55 мільйонів років! Колись це була територія моря, яке зміліло. Пісок перетворився на скам'янілості, плюс тектонічні утворення гір. Так і виникли скелі", — розповідає екскурсоводка Наталія Керч.

У 1565 році Тустань перестала бути "митницею". У країнах Європи з'явилися власні поклади солі, тож потреба везти її з дрогобицьких солеварень відпала. Та й політична ситуація змінилася, тож Тустань поступово занепала.Якщо ви байдужі до історичних фактів, то їдьте сюди за гарними карпатськими краєвидами та особливою "енергетикою".

"Коли мені щось не вдається або мені сумно, я йду на скелі. Вони мають особливу ауру та енергетику", — ділиться емоціями Наталія Керч

А доїхати до Тустані можна новим автобусом "Львів-Східниця-Урич", який вирушає зі Львова. У будні: зі Львова – о 8:45, з Урича – о 12:05. З п’ятниці по суботу: зі Львова о 8:45 та 14:00, з Урича – о 12:05 та о 18:30.

Нагадаємо, Lviv.Media розповідало про те, що подивитися в Уричі, село поблизу Тустані.

Подорожі

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності