Піші туристичні маршрути у Карпатах, які можна пройти за день

Карта туристичних маршрутів

Розповідаємо про сім одноденних маршрутів національним парком «Сколівські Бескиди»

LVIV.MEDIA поділилося одноденними туристичними маршрутами у Карпатах. Усі шляхи проходять національним парком «Сколівські Бескиди». Протяжність найкоротшого — 4 км, найдовшого — 10 км. Пройти кожен можна за 3–6 годин.

Стежками легендарної Тустані. Туристичний маршрут 5048

Це одноденний туристичний маршрут археологічними пам’ятками села Урич. Тустань — це єдина у світі фортеця, збудована на скелі 80 метрів заввишки. Вона була митним пунктом соляного шляху із Дрогобича на Закарпаття. Остання згадка про фортецю датується 1565 роком. Але скелі Тустані зберегли понад 4 тис. пазів та врубів фортеці. Це уможливило реконструювати дерев’яну забудову до деталей. Туристичний шлях Тустані розпочинається поруч із входом на територію. Пролягає він через фортецю та ліс. Завершується біля цілющої криниці Оберіг, у якій колись лікував очі Іван Франко. Звідси можна потрапити на Фестивальну галявину. Упродовж маршруту є місця для відпочинку та пікніка. При виході з Тустані є сувенірний ринок. Тут також є маленьке кафе та дитячий майданчик. Довжина маршруту  — понад 4 км. Пройти його можна за три години.

Від Сколе до водоспаду Гуркало. Туристичний маршрут 500

Легкий піший маршрут на один день. Він починається біля пам’ятника Трембітарям у Сколе, завершується в підніжжі гори Парашка. Ця місцевість відома на Львівщині як історією, так і ландшафтом. За часів Австро-Угорщини тут була дорога для проїзду коней. У час Другої світової його використовували німці, аби перевезти техніку з полонини до хребта Парашки. Тут також розміщувалися гарнізони радянських військ, а в ущелинах між камінням  — партизанські криївки. Ландшафт урочища Кам’янистий нагадує швейцарські ліси: великі камені, порослі мохом, та високі ялиці. Маршрут — понад 6 км завдовжки. Подолати його можна за 6 годин. У підніжжі Парашки є водоспад Гуркало. Висота його майже 5 метрів. Поблизу Гуркала є галявина, що слугує місцем ночівлі для туристів. Повертатися можна тим же шляхом або спуститися до села Корчин, що праворуч від Гуркала. Тут можна орендувати житло на ніч.

Старовікові ліси Сколівських Бескидів. Туристичний маршрут 5042

Це тригодинний маршрут національним парком Сколівські Бескиди. Він стартує від входу в парк, поруч із туристичною базою «Пролісок». Проходить біля малого водоспаду Павлів потік, у якому місцеві мешканці проводять Йорданські купання. Заходить у давній ліс, де ростуть столітні ялиці, клени, буки та явори заввишки понад 40 метрів. Завершується туристична стежка біля Сколівського озера. Цю частину шляху колись збудували єврейські лісові барони Гредлі, які в ХІХ столітті проживали у сколівському палаці. Довжина маршруту — 5 км. Прогулянка буде цікавою тим, хто розуміється на фауні карпатських лісів або хоче зустріти куницю, козулю, дикого кота, рись чи саламандру.

Від урочища Цюхів до фортеці в Тустані. Туристичний маршрут 5050

Одноденний туристичний шлях 10 км завдовжки. Розпочинається маршрут поруч із базою відпочинку «Карпатські Полонини». Пролягає через двохсотлітній буковий ліс, у дуплах дерев якого живуть білки та куниці. Колись тут був деревостан з алейками, а перед буками, за переказами, розташовувався мінеральний курорт. Далі старий буковий ліс доповнюють розлогі ялиці. У цій місцевості люблять гуляти дикі кабани, козулі та олені. Завершується шлях поруч із входом до Тустані. 600 років тому тут височіла унікальна наскельна фортеця, яка була оборонним, адміністративним та митним центром на соляному шляху із Дрогобича до Західної Європи. Дійти до Тустані можна за три години. Далі — погуляти скелями фортеці, побачити Фестивальну галявину, випити кави та придбати сувенір на ринку.

До водоспаду Кам’янка від Павлового потоку. Туристичний маршрут 5047

Це одноденний туристичний шлях, який стартує в місті Сколе поруч із входом у національний парк «Сколівські Бескиди». Пролягає через урочище Павлів потік, далі вздовж річки Опір. Поруч зі входом у ялицевий ліс є підвищення. За переказами, на цьому місці колись було язичницьке капище. Кам’янецький шлях буде цікавим тим, хто любить їсти щойно зірвані ягоди. Тут ростуть зарослі чорниці, брусниці, малини та ожини. Дорогою можна назбирати білих грибів. Завершується маршрут стрімким спуском вниз до водоспаду. Тут працює сувенірний ринок. Тривалість маршруту — 3 години, протяжність — 5 км. Повертатися можна через села Кам’янка та Дубина. Звідси курсує громадський транспорт. Дійти до Сколе можна навіть пішки трасою.

Долиною річки Кам’янка. Туристичний маршрут 500

Одноденний піший маршрут вздовж річки Кам’янка. Він починається з автобусної зупинки села Дубина поруч зі столітнім дубовим гаєм. Пролягає рекреаційною зоною «Водоспаду на річці Кам’янка». Біля мосту праворуч є невелика стежка, яка веде до питної джерельної води. Дорогою є декілька місць для відпочинку та перекусу. А біля Кам’янецького водоспаду знаходиться кафе, стоянка для авто та сувенірні крамниці. Аби добратися до озера, треба пройти ще пів кілометра від водоспаду, далі — звернути на вузьку стежку праворуч. Журавлине озеро є під охороною. На його березі не можна розпалювати вогнище та ночувати. Цю водойму також називають Мертвою. За переказами, таку назву озеро має через непрохідні болота навколо. Але більш ймовірною версією походження назви є відсутність риби у воді. Тут відбувається постійний процес гниття органіки, наслідок якого надмірний вміст сірководню у водоймі. Час маршруту — 3 години, його довжина — понад 4 км. Повернутися можна тією ж дорогою або маршрутом до Павлового потоку в Сколе.

Із села Майдан до урочища Манмансталь. Туристичний маршрут 5003

Одноденний піший шлях у минуле Галичини. Він починається в селі Майдан поруч із садибою лісництва. Пролягає через одну з найдавніших плавилень металу, згадки про яку датуються 1814 роком. Тоді тут плавили понад одну десяту заліза в Східній Галичині. Руїни доменної печі збереглися до сьогодні. Дорогою до урочища можна побачити фундаменти німецьких поселень часів Австро-Угорщини. А взимку зустріти зубра. У 2008 році ліворуч від річки Майдан збудували великий вольєр, у якому поселили 6 зубрів. У 2020 році стадо нараховувало 35 тварин. Закінчується маршрут біля лісового будинку в урочищі Манмансталь. Тут можна приготувати обід або переночувати. Довжина маршруту — до 6 км, час у дорозі — до 3 годин.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, що подивитися в Сколе.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності