Куди піти на прогулянку: 7 парків міста Лева

Парки Львова

Зелені зони Львова, у яких цікаво проводять час містяни та гості.

LVIV.MEDIA розповіло про парки міста, якими люблять гуляти львів’яни в будні та на вихідних.

Стрийський парк

Стрийський парк – найбільший та найпопулярніший парк Львова. Його територія – понад 52 гектари. Раніше парк називали парком Кілінського. Спроєктував його німецький ландшафтний дизайнер Арнольд Рерінг. Він також є творцем Личаківського парку та скверу на площі Святого Юри. У 1894 році у Стрийського парку провели перший футбольний матч на території України. У ньому брали участь команди зі Львова та Кракова.

Сьогодні туристів та містян Стрийський парк вабить лебединим озером та оранжереєю тропічних рослин. На його території функціонує спортивний комплекс, працюють ресторани та Львівська дитяча залізниця, яку відкрили ще в 1951 році. Тут є фонтан «Івасик-Телесик», скульптура якого  відтворює сцену з однойменної української казки: маленький хлопчик обіймає шию лебедя, і вони удвох ніби злітають.

Парк Івана Франка

Парк Івана Франка – найстаріший парк Львова та України. Перша назва – Єзуїтський сад. Територія парку раніше належала монахам-єзуїтам. Тут стоїть єдина у Львові вціліла Ротонда. Їй понад 150 років.

У 2023 році на території парку Франка облаштували унікальний дитячий майданчик «Лис Микита». Він виготовлений на 100 % із деревини. У парку велика кількість лавок; є майданчик для вигулу собак. Парк Івана Франка є знаковим для туристів. Його алеї ведуть до Будинку вчених, собору святого Юра, Львівського національного університету імені Івана Франка.

Ландшафтний парк «Знесіння»

«Знесіння» – найунікальніший зелений масив Львова. Парк розташований у Личаківському районі. Тут знаходиться найвідоміший пагорб – Гора Лева. Про неї місцеві екскурсоводи розповідають багато легенд. На його території збереглися архітектурні пам’ятки XVII століття: монастир святого Йосафата й римо-католицький костел святого Войцефа.

Сьогодні «Знесіння» є регіональним ландшафтним парком Львова. Його облаштували велосипедними доріжками, оглядовими та дитячими майданчиками. Тут знаходиться унікальний притулок для тварин «Домівка врятованих тварин». Вхід до притулку – безоплатний, але є благодійний внесок, який допомагає власникам прогодувати улюбленців. Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького також є частиною ландшафтного парку «Знесіння». Він є одним із найбільших музеїв Європи просто неба.

Парк «Високий замок»

Парк «Високий замок» – візитівка міста Лева. Тут досі стоїть південний мур княжого замку, збудований ще у XIV столітті. Сам парк заснований між гір – Княжої та Замкової – в 1838. Він складається з нижньої та горішньої частини. Горішня – це найвищий оглядовий майданчик міста. Його висота 411 м над рівнем моря. Нижня – зелена зона, на території якої є будинок садівника, ресторани та телевізійна вежа. Тут стоїть пам’ятник козацькому полковнику Максиму Кривоносу та грот-альтанка з двома кам’яними левами, яких у 1874 році перенесли сюди від Ратуші.

Лісопарк «Погулянка»

Перша згадка про парк на Погулянці датована 1799 роком. Польська інтелігенція називала його лісом Венгловського. Під час Першої світової війни парк занепав. Відновили його лише 50 років потому. Тоді ж парк «Погулянка» набув сучасного вигляду та став першим лісопарком Львівщини.

Сьогодні «Погулянка» займає 129 гектарів. Тут знаходиться ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка. Сюди на дні відкритих дверей львів’яни та гості міста приходять сфотографуватися на тлі тропічних та субтропічних рослин. У парку облаштували ставок та джерело, з якого набирають джерельну воду. Асфальтовану дорогу лісопарку часто обирають роверести, ролеристи та скейтисти. А дітям до вподоби прогулянки біля каскадних ставків.

Парк 700-річчя Львова

Парк 700-річчя Львова – найбільший парк Шевченківського району міста. До 1956 року був зеленою зоною вулиці Полтвяної - сучасного проспекта Чорновола. Статус парку та назву отримав у 700 річницю міста. Для його створення осушили частину річки Полтви.

У 2016 році проєкт реновації парку 700-річчя Львова переміг на конкурсі громадського бюджету. Так, на південному схилі відновили яблуневий сад. Саджанці райських яблук тут висадила команда піцерії «LA П'ЄЦ». У парку також облаштували головний вхід, змінили освітлення, покращили доріжки для бігу. У 2022 році на території відкрили мультифункціональний дитячий майданчик. Він включає два сектори – для дошкільнят і школярів.

Горіховий гай

Горіховий гай – відомий парк Франківського району Львова, заснований у 1970 році. Він розташований між вулицями Володимира Великого та Княгині Ольги. На території парку є ставок, у якому традиційно проводять Йорданські купання. Сьогодні Горіховий гай відомий завдяки кінотеатру авторського кіно Lviv Film Center – колишній кінотеатр «Сокіл». Навесні та влітку центр запрошує львів’ян та гостей міста на кінопокази на даху.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про райони міста Лева.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності