8 цікавих місць у Сколе, які рекомендуємо відвідати

вечірнє Сколе

Замітка для тих, хто відпочиває в Сколе

Сколе — місто в долині річки Опір між Карпатських гір. Воно завжди вабило туристів. Хтось приїжджає сюди на сімейний відпочинок, хтось — заради піших маршрутів Сколівськими бескидами або кемпінгу в горах чи біля річки. До ковіду та війни місто було ночівлею тих, хто подорожував за межі країни або повертався додому. А з початком повномасштабного вторгнення в Сколе поселилося понад 2 тисячі тимчасових переселенців. Це трохи менше, ніж одна третя місцевого населення.

LVIV.MEDIA розповіло, що подивитися в Сколе туристам. Ми поділилися вісьмома місцями, які варто відвідати.

Тухольські ворота

Це гірський перевал масиву Сколівські Бескиди в Українських Карпатах. Він розташований за кілометр від міста Сколе. Висота перевалу сягає 441 метр над рівнем моря. Через Тухольські ворота проходить міжнародний автошлях М06. На в’їзді до міста височіє пам’ятник Трембітарям. За ним є вузька стежка вгору. Вона веде до оглядового майданчика з маленькою дерев’яною гойдалкою. Тут можна зробити фотографію з виглядом на місто. А на 654 кілометрі траси є поворот праворуч, який веде до карпатського лісу. Тут можна знайти кошик білих грибів та зустріти рись або вовка.

Дерев’яна церква священномученика Пантелеймона

Пантелеймонів храм є найстаршою пам’яткою Сколе. За переказами, його збудували понад 400 років тому. До XX століття це був парафіяльний храм міста. Проте з 1896 року в Сколе побудували церкву Різдва святої Богородиці. Відтоді богослужіння в храмі Пантелеймона відбувалися лише на свята. А в 1939 році — церкву закрили. Після Другої світової та до Незалежності України Пантелеймонів храм був Історико-краєзнавчим музеєм Сколе. Богослужіння тут відновили 9 серпня 1993 року. Сьогодні відвідати храм можна у будні, на вихідних та у свята.

Палац Гредлів

Місцева пам’ятка необароко — палац Гредлів — знаходиться в Демні. В 1886 році будівлю викупила та перебудувала єврейська родина Гредлів. На той час вони були найбільшими власниками Сколівських лісів. Їм належало понад 30 тис. га лісу. За весь час у палаці гостювало десятки впливових людей: онук цісаря Франца Йосифа I, граф Лімбург, барони Віктор Кьонігсвартер та Ульман. У радянські часи будинок Гредлів був відділом НКВД. А з 1956 року палац перетворили на школу-інтернат. До війни в парку біля палацу Гредлів проводили міжнародний фестиваль «Мисливська варта». Його мета — популяризувати мисливство як культуру. Свято збігалося з Днем працівника лісу.

Зарінок річки Опір

Сколівський зарінок — це і пляж, і футбольне поле, і поле для гольфу. Упродовж останніх років місцеві облаштували простір на березі річки. Тут є лавки та столики для пікніка, муровані кам’яні мангали. Тепер це улюблене місце як горян, так і туристів. Далі, вздовж річки Опір на шляху до національного парку, містяни реконструювали зону для прогулянок. Сьогодні це місце вабить туристів, які подорожують з дітьми та домашніми улюбленцями.

Сколівські Бескиди

Національний парк «Сколівські бескиди» — це продовження прогулянки карпатським лісом. Щоби потрапити сюди, потрібно перейти міст через річку. Праворуч перед парком знаходиться невелике озеро. На його березі розкинувся «Сколівський кемпінг» та дитячий наметовий табір «Шалений край». Біля воріт у національний парк стартують чотири піші туристичні маршрути. Кожен — описаний та промаркований. Найпростіший із них — від урочища Павлів потік до джерела цілющої питної води «Залізні води». Тривалість маршруту до 2 годин. Пройти його можна навіть з дітьми.

Водоспад Кам’янка

Водоспад річки Кам’янка — це семиметровий водоспад, який складається з одного каскаду, розділеного на два потоки. Кам’янецький водоспад є найбільш популярним туристичним місцем поблизу міста Сколе. Добратися до нього можна пішим маршрутом національного парку «Сколівські Бескиди». Починається він від урочища Павлів Потік. Проходить вздовж берега річки Опір, далі — сколівським ялицевим лісом. Маршрут є простим для проходження. Його довжина — 4,8 кілометра, час у дорозі — понад 2 години. Інший шлях до водоспаду Кам’янка пролягає вздовж міста та траси. Добратися ним можна пішки або сільськими маршрутками.

Водоспад Гуркало

П’ятиметровий повноводний водоспад Гуркало утворився в місці прориву палеогенових пісковиків. Він знаходиться на висоті 570 метрів над рівнем моря. У підніжжі водоспаду є водобійний котел 15 метрів у діаметрі та до 2 метрів завглибшки. Поблизу Гуркала є галявини для пікніка та місце для ночівлі в наметах. Добратися сюди можна пішим туристичним маршрутом. Починається він в урочищі Колодка, поруч із пам’ятником Трембітарям. Пролягає через ліс до водоспаду. Маршрут — понад 6 км завдовжки. Тривалість його до 7 годин.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про відпочинок на Шацьких озерах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності