• Головна
  • Лайфстайл
  • Найбільший в історії пінгвін: скільки важить гігантський птах та де його знайшли

Найбільший в історії пінгвін: скільки важить гігантський птах та де його знайшли

Найбільший в історії пінгвін: скільки важить гігантський птах та де його знайшли

Кілька видів гігантських пінгвінів населяли Австралію та Нову Зеландію після вимирання динозаврів

Найбільший пінгвін, який коли-небудь був на Землі, важив 172 кілограми — більш ніж у три рази більше за пінгвінів, що живуть сьогодні. Масивний нелітаючий морський птах плавав в океанах навколо Нової Зеландії понад 50 мільйонів років тому.

Про це пише Smithsonian Magazine, посилаючись на дослідження, опубліковане у Journal of Paleontology.

На пляжі Нової Зеландії вчені розкопали кістки гігантського пінгвіна, якого вони назвали Kumimanu fordycei, а також кістки іншого нового виду.

«Скам'янілості демонструють нам докази історії життя, й іноді ці докази справді дивують. Цей вид пінгвінів був би надзвичайно вражаючим видовищем на пляжах Нової Зеландії 57 мільйонів років тому», — говорить співавтор дослідження Деніел Філд з Департаменту наук про Землю Кембриджського університету.

Натомість Алан Теннісон, палеонтолог з музею Нової Зеландії Те Папа Тонгарева, виявив скам’янілості у 2016-17 роках серед валунів, які розкололися від припливу. Поряд з кістками K. fordycei він знайшов п'ять екземплярів другого нового виду, Petradyptes stonehousei, скам'янілість відомого гігантського пінгвіна Kumimanu biceae та дві маленькі плечові кістки від меншого безіменного виду пінгвінів.

Теннісон та його колеги створили моделі кісток за допомогою лазерних сканерів, що дозволило їм порівняти скам'янілості з іншими видами птахів. Базуючись на розмірах сотень кісток сучасних пінгвінів, команда приблизно оцінила вагу птахів за розміром їхніх ластів.

Імператорські пінгвіни, найбільші пінгвіни, що живуть сьогодні, важать від 25 до 45 кілограмів. Водночас за оцінками дослідників, P. stonehousei важив близько 50 кілограмів. А K. fordycei, який важив 172 кг побив рекорд найбільшого пінгвіна, який раніше належав 116-кілограмовому Palaeeudyptes klekowskii, який жив в Антарктиді приблизно 37 мільйонів років тому.

Зазначається, що кілька видів гігантських пінгвінів населяли Австралію та Нову Зеландію після вимирання динозаврів. Згідно з дослідженнями, їхній більший розмір тіла допоміг би зберегти тепло в холодних водах, що, можливо, дозволило б пінгвінам мігрувати з Нової Зеландії в інші частини світу. Також розмір пінгвінів допоміг би відлякати хижаків.

Вчені кажуть, що обидва види пінгвінів мешкали навколо Нової Зеландії в той час, коли мало хто з більших тварин міг би їх потурбувати, адже астероїд, який знищив динозаврів, також знищив більшість морських рептилій, а предки тюленів та китів все ще жили на суші.

«Якщо ви маленький півкілограмовий пінгвін, чайка може просто відірвати вам голову. Але 172-кілограмовий пінгвін не буде турбуватися про те, що біля нього приземлиться чайка, тому що він просто розчавить її», — каже автор дослідження Даніель Ксепка з музею Брюса в Грінвічі, штат Коннектикут.

Порівняно з деякими ссавцями, пінгвіни досягли свого максимального розміру тіла на дуже ранньому етапі своєї еволюції. Можливо, це сталося незабаром після того, як вони втратили здатність літати близько 60 мільйонів років тому. Вони також мали більш примітивні та менш схожі на весла ласти, ніж їхні сучасні нащадки. Це має сенс, оскільки вони, ймовірно, все ще зберегли деякі характеристики своїх літаючих предків, розповідає Джулія Кларк, палеонтологиня з Техаського університету в Остіні.

«Поєднання його величезного розміру та неповної природи його викопних останків робить [К. fordycei, - ред.] один із найінтригуючих викопних птахів, коли-небудь знайдених. Сподіваюся, що майбутні відкриття проллють більше світла на біологію цього дивовижного раннього пінгвіна», — каже дослідник Філд.

Нагадаємо, у листопаді минулого року біля української станції «Академік Вернадський» зафіксували новий сніговий рекорд. Рівень снігу вже сягнув позначки 345 см, що майже на пів метра більше, ніж у 2021 році. Полярники кажуть, що пінгвіни буквально ходять по даху.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності