Поблизу Львова археологи знайшли залишки оборонного поселення доби енеоліту

Поблизу Львова археологи знайшли залишки оборонного поселення доби енеоліту

Археологи вже розпочали розкопки оборонного поселення

У Винниках, що поблизу Львова, археологи знайшли залишки оборонного поселення доби енеоліту та  розпочали розкопки.

Про це повідомляє Львівська обласна рада.

За словами директора комунального закладу Львівської обласної ради, науковці припускають, що це одне з найдавніших захисних поселень енеолітичного часу на теренах заходу України. Аналогічні об’єкти знаходили раніше в центральних і східних регіонах Європи.

Науковці досліджують поселення культури лійчастого посуду, яка є однією із найбільших європейських енеолітичних культур другої половини IV тисячоліття до нашої ери. Її південно-східна межа проходить по території сучасних Волинської і Львівської областей у сусідстві з трипільською культурою.

Характерною особливістю вибору місць для заснування поселень культури лійчастого посуду є височини, які часто називаються горами. Одним з таких прикладів є низка селищ у Винниках, зокрема на горі Лисівка.

Як розповів науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, к.і.н. Андрій Гавінський, результатом цьогорічних розкопок стало відкриття унікальної оборонної конструкції у вигляді лінії частоколу.

"Для цієї захисної стіни був викопаний рівчак шириною 30 см, в який вкладалися поруч одна одної дерев’яні колоди. В окремих місцях колоди були більші в розмірах і тому вбивалися у "фундамент". Поруч палісаду зафіксовано скупчення глиняної обмазки, перемішаної з дрібними вугликами. Попередньо можна припустити, що згадана дерев’яна стіна була обмазана глиною, яка з певних причин згоріла і завалилась", — пояснює архітектор.

Цінність знахідки археологів у тому, що вона свідчить про міжкультурні взаємозв’язки та контакти в добу міді, зокрема між культурою лійчастого посуду та трипільським світом.

Нагадаємо, нещодавно поблизу Львова археологи виявили житла найбільш ранньої слов’янської культури.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності