• Головна
  • Світ
  • Окопи в Антарктиді: поблизу станції «Академік Вернадський» полярники риють рови

Окопи в Антарктиді: поблизу станції «Академік Вернадський» полярники риють рови

Окопи в Антарктиді: поблизу станції «Академік Вернадський» полярники риють рови

До процесу відкопування залучаються усі учасники експедиції.

Полярники вирили величезний сніжний рів поблизу станції «Академік Вернадський».

Відео із виглядом снігового окопу показали у Національному антарктичному науковому центрі.

Як пояснили працівники, вони традиційно щоліта (зараз в Антарктиді — літо) відкопують прохід до другої пристані. Полярники дали йому ім’я — «джеті».

Першу пристань називають «сліп». Її використовують більшість часу, адже тут розташований потужний кран, який підіймає човни на берег. Прохід до «сліпа» є завжди.

ДЛЯ ЧОГО ПОЛЯРНИКИ РОБЛЯТЬ "ОКОПИ" В АНТАРКТИДІ?Навіщо ж наші полярники вирили величезний сніжний рів біля "Вернадського"?🙄 (спойлер: пінгвіни тут ні до чого)Річ у тім, що українські зимівники мають багато традицій:) І одна з них – це щоліта відкопувати💪 прохід від станції до другого причалу "джеті".Перший – основний причал називають "сліп". Біля нього зберігаються човни🚤 та встановлений потужний кран, яким, власне, човни піднімають на берег. Цю стоянку використовують більшість часу (доки дозволяє льодова ситуація), і прохід до неї підтримується завжди.А от "джеті" знаходиться десь за 40 метрів від станції, й ним користуються здебільшого влітку та восени, коли зростає кількість виходів на човнах. Він зручний тим, що захищений від хвиль, біля нього можна припаркувати човни різних типів і залишити на певний час, а не виймати щоразу з води.Але за зиму та весну шлях до другого причалу добряче засипає❄️❄️❄️ Тож щойно на наш острів приходить літечко, кожна експедиція копає прохід до "джеті".Зазвичай до цього залучені всі учасники та учасниці команди. Оскільки цієї весни біля "Вернадського" були рекордні снігопади, то до копання тунелю довелося докласти чимало зусиль🥵 Заввишки прохід вийшов близько 4 метрів!Так що тепер ви знаєте, що то за рів біля станції і чому пінгвіни не мають до нього жодного стосунку. P.S. ні, пінгвіни туди не падають, не хвилюйтеся. Вони розумніші та прудкіші😉

Posted by Національний антарктичний науковий центр on Saturday, January 7, 2023

Причал «джеті» знаходиться за 40 метрів від станції, і через снігові замети прохід до нього доводиться розчищати.

«Ним користуються здебільшого влітку та восени, коли зростає кількість виходів на човнах. „Джеті“ зручний тим, що захищений від хвиль, біля нього можна припаркувати човни різних типів і залишити на певний час, а не виймати щоразу з води. Але за зиму та весну шлях до другого причалу добряче засипає снігом. Тож щойно на наш острів приходить літечко, кожна експедиція копає прохід до «джеті», — пояснюють в антарктичному центрі.

До процесу відкопування залучаються усі учасники експедиції. Цьогоріч через значні опади висота снігових заметів склала близько 4 метрів.

Полярники заспокоюють, що пінгвіни у цю снігову ринву не падають.

Нагадаємо, до рейтингу 10-ти найвпливовіших вчених 2022 року, за версією журналу Nature, потрапила учасниця другої Української антарктичної експедиції та дослідниця Національного антарктичного наукового центру Світлана Краковська.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності