• Головна
  • Україна
  • Українська полярниця ввійшла в топ-10 найвпливовіших вчених року

Українська полярниця ввійшла в топ-10 найвпливовіших вчених року

Українська полярниця ввійшла в топ-10 найвпливовіших вчених року

Кожен учасник рейтингу представлений через особисту історію

До рейтингу 10-ти найвпливовіших вчених 2022 року, за версією журналу Nature, потрапила учасниця другої Української антарктичної експедиції та дослідниця Національного антарктичного наукового центру Світлана Краковська.

Про це йдеться на сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Як зазначають, журнал Nature є одним із найавторитетніших та найдавніших наукових видань світу.

Через топ-10 видання показує ключові події в науці за рік та людей, які відіграли в них важливу роль, зокрема допомогли привернути увагу до найактуальніших проблем людства.

Кожен учасник рейтингу представлений через особисту історію.

Історія Світлани Краковської має назву «Голос за Україну». Адже вчена «стала міжнародним захисником своєї країни та пов'язала вторгнення росії зі зміною клімату, назвавши це війною за викопне паливо».

У тексті йдеться про те, що на початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого Світлана якраз була вдома, в Києві. Вона брала онлайн участь в засіданні Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC). Делегати з 93 країн завершували роботу над довгоочікуваною доповіддю про наслідки потепління у світі.

Краковська як голова української делегації спершу не знала, як правильно вчинити: чи варто використати зустріч, щоб протестувати проти російського вторгнення, яке відбувається прямо навколо неї? Адже IPCC — не політичний орган. Але після трьох днів роздумів, коли Київ піддавався постійним атакам, а вчена змушена була пропустити більшість засіданнь IPCC, вона вирішила не мовчати й виступила на фінальній зустрічі.

«Ця зміна клімату, спричинена людською діяльністю, і війна проти України мають прямий зв’язок і однакові корені: це викопне паливо та залежність людства від нього, — сказала Краковська делегатам. — Легкість отримання енергії від спалювання вугілля, нафти та газу змінила баланс сил у світі людей».

Як пише Nature, відповідь була надзвичайною. Делегація за делегацією висловлювала солідарність з Україною, включно з представником росії, який вибачився за напад.

За цей рік відома українська кліматологиня стала головним голосом України на міжнародній «екологічній» арені.

Нагадаємо, 9 грудня у субарктичних пінгвінів, які проживають поблизу української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді (острів Галіндез), з'явилося перше в цьому сезоні пташеня.

 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності