• Головна
  • Лайфстайл
  • «Книги в Антарктиду»: які книжки передали українським полярникам та що у них є в колекції

«Книги в Антарктиду»: які книжки передали українським полярникам та що у них є в колекції

«Книги в Антарктиду»: які книжки передали українським полярникам та що у них є в колекції

У колекції полярників є багато раритетних видань, найстарше з яких – 1915 року

У бібліотеці на станції «Академік Вернадський» – велике оновлення книг. Їх отримали в межах акції «Книги в Антарктиду». Загалом зібрали понад 80 книг від українських та міжнародних авторів. Їх доставили на криголамі «Ноосфера».

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Полярники зазначили, що низка письменників та видавництв радо надали свої книги у колекцію станції. Зокрема, свої твори охоче надали Сергій Жадан, Марія Матіос, Василь Шкляр, Андрій Курков, Софія Андрухович, Тарас Прохасько, Андрій Кокотюха, Катерина Бабкіна, Тамара Горіха Зерня, публіцисти Віталій Портніков, Стас Асєєв, Олександр Михед та інші.

До книгозбірні також доставили цілу серію ветеранських книжок про війну. Там є як художні історії, так і документальні дослідження.

«Головним «бібліотекарем» 27-ї УАЕ став Василь Матковський: він дбайливо розпакував усі книжки і кожній знайшов місце відповідно до її тематики. Паралельно він вичистив полиці від російськомовного непотребу, на кшталт видань про «бравий рускій дєсант» чи «як прекрасно було жити в Союзі» (якщо чесно, ми навіть не знаємо, як це потрапило на станцію, ймовірно лишали туристи). Ці «шедеври" були нещадно утилізовані», – зазначили в антарктичному центрі.

Полярники додали, що у колекції також є багато раритетних видань. Так, найдавніша книга – 1915 року. Це – історичний п’ятитомник «Велика війна» (The Great War). Є також видання музейного ґатунку – «Книга вузлів» (The Ashley Book of Knots). У ній описано 3854 типи вузлів різного призначення, зокрема корабельних. Крім того, у полярників є колекція понад 200 випусків  «National Geographic» з 1939 року.

Нагадаємо, біля української станції «Академік Вернадський» зафіксували новий сніговий рекорд. Рівень снігу вже сягнув позначки 345 см, що майже на півметра більше, ніж торішній максимум. І це при тому, що зафіксовані в грудні 2021-го 3 метри теж були рекордними: вони перевищили показник 2,65 м 2016 року.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності