"Після свят": як повернутися до робочого ритму

"Після свят": як повернутися до робочого ритму

Поради психологині та фітнес-тренера

В українців настав період "після свят". Треба повертатися у робочий ритм, хоча часто це буває дуже складно.

Lviv.Media поспілкувалося із психологинею та фітнес-тренером, аби дізнатися, як повернути в тонус  фізичне і ментальне здоров'я та легко увійти в новий робочий сезон.

Чому людям важко повертатися в робочий ритм

Червоні дні календаря не дорівнюють відпочинку та якості відпочинку. Святкові дні часто виснажують, а не наповнюють людей новою енергією. Тому почати варто з питання до себе: що справді є для мене відпочинком.

Психологиня та бізнес-тренерка Марія Абрамчук переконана, якісний відпочинок — це той, який наповнює людину, відновлює її сили, а не просто забирає їх по-іншому, ніж зазвичай.

Відпочинок — це протилежність роботі. Він є для того, щоб дати собі те, чого бракує у робочі будні та забрати те, що заважає. І визначається це індивідуально, залежно від зайнятості людини.  

"Наприклад, якщо у неї офісна робота, швидше всього їй підійде активний відпочинок. А якщо робота фізично важка, можна зайнятися пасивними видами відпочинку. Якщо у будні людина недосипає, на вихідних нехай спить. Якщо на роботі втомилася приймати рішення, хай не приймає рішення на вихідних", — пояснює Марія Абрамчук.

Якщо коротко: людина має відчути, що поповнила, відновила той ресурс, який витратила. Звідки і зʼявляється бажання повертатися до роботи. 

Помилки під час відпочинку

Часто у святковий період люди "заходять" настільки виснаженими, що не в змозі взятися за організацію відпочинку.

"Свята та вихідні варто спланувати заздалегідь. Для цього випишіть, чого вам не вистачає, та як ви це будете поповнювати. Прописати конкретні дії, як провести відпочинок. Проаналізуйте і зрозумійте себе, які у вас є потреби та як їх задовольнити", — каже фахівчиня. 

Підступним ворогом якісного відпочинку є і прокрастинація в соцмережах. Якщо ви знаєте, що витратите час на них, можна це викреслити на час відпочинку. Деякі сім'ї взагалі проводять канікули із своїми телефонами в режимі польоту.Ще одна помилка — жертвувати своїм відпочинком заради відпочинку інших. Ви ж маєте давати собі не тільки спільний відпочинок, наприклад з сім’єю чи друзями, а й індивідуальний. Приділити час та зосередитися на собі. Проте краще заздалегідь врегулювати це з оточенням.Не варто "брати роботою з собою" на відпочинок і навіть думати про неї. Тренд трудоголізму уже відходить, натомість з’являється тренд думати про себе, своє ментальне здоров’я, знаходити баланс між роботою та життям.

Практичні поради щодо легкого повернення в робочий ритм

  1. Повернути нормальний режим, аби прокидатися рано не було складно. Робити це краще поступово, заздалегідь за декілька днів до початку нового робочого тижня, наприклад з п’ятниці. Часто саме перший тиждень стає найскладнішим, адже наш організм різко потрапляє в інші біоритми.[relatedread id="4163"]
  2. Так само не варто різко переходити з відпочинку до роботи. В останні дні відпочинку можна лиш трішки подумати про неї, але не починати нічого робити. Наприклад, подумати про одяг на роботу, закупити нову канцелярію тощо. Так підсвідомо наш мозок уже буде більш готовим до нового робочого сезону.
  3. На перший тиждень планувати не лише роботу, а й щось хороше поза нею. Наприклад, першу неофіційну зустріч з колегами, похід на масаж, тощо. Окрім роботи, ми маємо думати, що на цьому тижні нас чекає і щось хороше. Також на перші робочі дні можна відмовитися від домашньої роботи.
  4. Спробувати не відмовлятися різко від усієї святкової атмосфери, якщо вона вам подобається і надихає вас. Наприклад, якщо ви вже винесли ялинку, то можете залишити в кімнаті гірлянди. А можливо вам потрібен повний порядок, який надихатиме на більшу продуктивність. Це все індивідуально, універсальних порад для всіх немає. Головне створюйте ту атмосферу, яка вас більше надихає на працю, незважаючи на стереотипи щодо сезону чи будь-чого іншого.

Скандинавські практики

"Рекомендую спробувати цікаві скандинавські звички. Лілердаг (Lillördag — шведська) означає зробити суботу посеред тижня. В перекладі це “маленька субота”, яку вони роблять собі посеред робочого тижня, наприклад в середу чи четвер. В Україні мало знають про цю практику, але варто було б спробувати", — радить Марія Абрамчук.

Суть практики — "розбити" довгий 5-денний робочий тиждень невеличким святом, та зробити у цей день те, що зазвичай роблять на вихідних, а не в будні дні. Є ще практика “Лінивий ранок”, коли працівники до 11:00 ніяких питань не вирішують. У понеділок та вівторок жити з думкою, що такий ранок буде в середу, легше. Хоча на продуктивність це ніяк глобально не впливає.

Як правильно взятися за фізичне здоров'я

Новий рік нерідко стає приводом почати щось нове у житті, тому після свят люди часто задумуються про фігуру та про те, щоб почати чи відновити заняття спортом.

Фітнес-тренер Любомир Тийко розповів, як правильно повертати хорошу фізичну форму у спортзалі та поза ним. Поради стосуються харчування, сну та фізичної активності.

Харчування

Найчастіша помилка — це ледь не повна відмова від їжі та мінімізація її кількості. При недостатньо поживному харчуванні на людину чекає брак енергії.  До того ж, якщо ми після великої кількості їжі різко обриваємо наше харчування, це стає великим стресом для організму", — пояснює Любомир Тийко. 

Тому якщо хочете відмовлятися від якогось типу їжі, солодкого, мучного тощо, краще робіть це поступово. А взагалі, краще змінити не кількість їжі у своєму раціоні, а якість. На зміну жирним салатам краще споживати здорову їжу.

Не варто забувати не тільки поїсти, а й попити. Під час свят люди п’ють алкоголь та їдять солоне. Тому потім доводиться відновлювати і водний баланс. Бажано пити хоча б 2 літри в день, але це все індивідуально. 

Сон

Режим сну, що часто збивається після свят, також є дуже важливим показником для відновлення нашого організму. При малій кількості сну та його низької якості відновлення буде недостатньо. Відповідно, не буде і прогресу. Норма сну — 8 годин. 

"Різко скорочувати тривалість сну теж не треба. Наприклад, якщо на канікулах ви спали 10 годин, за 4 дні можна скоротити тривалість на 2 години, прокидаючись на пів години раніше щодня. Такий поступовий підхід мінімізує стреси для організму", — каже фахівець. 

Фізична активність

Фізична активність можлива і без занять в спортзалі.

"Найпростіше — ходьба. Кожного дня пройти хоча би 10 000 кроків. Прогулятися в центр до ялинки і назад, пройтися містом з друзями, почати користуватися сходами замість ліфта — варіантів є безліч. Головне — бажання", — розповідає тренер.

Можна ввести з нового року і звичку робити ранкову зарядку, яка позитивно впливає на ваше тіло і настрій.

Якщо ж ви вирішили прийти чи повернутися в спортзал, знову-таки пам'ятайте про поступовість.

"Не можна одразу брати великі ваги. Почати треба з малих і поступово піднімати робочу вагу. Це може нашкодити організму. А ви можете ще більше програти в часі, наприклад, якщо заліковуватиме травму та розпочнете на місяць пізніше", — застерігає Любомир Тийко.

Час на адаптацію і поступовий вхід в робочий ритм — це 6 тренувань, тобто при 3 тренуваннях на тиждень це два тижні. На початку краще займатися за принципом фул-баді (full-body) і вводити в тонус весь організм. Це означає за одне заняття пропрацювати усі групи м'язів 1-2 вправами на кожну, а не обмежуватися "прокачкою" м'язів лише ніг, рук, торсу тощо.Також краще уникнути важкого кардіо-навантаження під час перших тренувань, але 5-10 хвилин перед тренуванням можна скористатися біговою доріжкою, східцями орбітреком тощо.

Нагадуємо, Lviv.Media розповідало поради від Мінздоров'я, що робити, якщо ви випили забагато алкоголю та як утриматися від його шкоди на майбутнє.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності