• Головна
  • Лайфстайл
  • Що таке тайм-менеджмент: методи, що сприятимуть вашій продуктивності

Що таке тайм-менеджмент: методи, що сприятимуть вашій продуктивності

Що таке тайм-менеджмент: методи, що сприятимуть вашій продуктивності

Поради від фахівчині

Протягом останнім років ми все частіше чуємо термін "тайм-менеджмент". Time-managеment у перекладі з англійської буквально означає "керування часом" або ж "управління часом". Однак насправді часом керувати неможливо. Ми не можемо змінити того, що у хвилині є 60 секунд, а в добі 24 години. Але ми можемо керувати собою в часі. 

Власне, саме такі виклики нам кидає сьогодення. Отже, сучасний тайм-менеджмент — вміння керувати собою в часі, аби встигати усе важливе.

Саме про це Lviv.Media поспілкувалося із Марією Абрамчук — психологинею, бізнес-тренеркою  та СЕО "Тренінгової студії Марії Абрамчук".

Багато людей намагаються встигнути все, але це неможливо. Сучасний тайм-менеджмент розкриває проблему не так дефіциту часу, як дефіциту енергії. Це добре доводить приклад перших локдаунів, коли у людей з’явилося значно більше часу, але ситуація не покращилася, а багато в кого і погіршилася. Важливо зрозуміти, чого людина прагне. Збагнути, які є цілі, які з них довгострокові чи короткострокові, і відповідно розставити пріоритети. 

"Коли ми добре усвідомимо, що для нас дійсно важливо, треба зробити так, щоб це важливе було у кожному нашому дні. Але спочатку треба проаналізувати день таким, яким він є зараз, зробити “фотографію” чинного дня", — пояснює психологиня. 

Цьому допоможе метод "Хронометраж дня". Він передбачає детальний аналіз всього, з чого складається наш день, на що і скільки часу ми витрачаємо, практично похвилинно.

Після цього треба звірити наші фактичні результати і подумати, наскільки вони зближують нас з нашими цілями. 

Що треба знати перед застосуванням методів тайм-менеджменту

Важливо розуміти, що всі напрацювання у сфері тайм-менеджменту — це не універсальний інструмент. Немає методик, які допоможуть абсолютно кожному. Усе це — індивідуально. Треба лиш перевірити на собі, що працює, а що ні. Вольовий ресурс людини далеко не безмежний. Неможливо змушувати себе до чогось і контролювати з ранку до вечора щодня. Треба інвестувати цей вольовий ресурс у якісь дійсно важливі речі.

"Я би радила інвестувати цей ресурс у формування звичок. Тому що багато важливих речей формуються на звичках, наприклад наше здоров’я. Нам потрібно осмислити, що ми хочемо бачити у своєму житті, як це можна сформувати на основі звичок і впроваджувати їх одна за одною у свій день, — радить Марія Абрамчук.

Ставлення до себе має бути обережним. Якщо щось не підходить — не боятися це викреслити. Бо якщо пробувати це все на низькому рівні енергії, збільшується ймовірність того, що нічого не вдасться.Усвідомлення. Навіть якщо ви вже потрапили у тенета прокрастинації, головне це вчасно усвідомити, зрозуміти чому так, і тоді з цим можна щось робити. Звернути увагу на організацію роботи. Наприклад місце роботи. Можливо, справа не у відсутності бажання робити свої справи, а в небажанні бути в тому чи іншому місці.

Методи практичного тайм-менеджменту

Методів є багато, і всі вони у відкритому доступі. Розглянемо деякі, з яких можна почати впроваджувати принципи тайм-менеджменту у своє життя.

Метод “З’їсти слона”, або ж “Шматочки ковбаси” передбачає, що якусь одну велику справу треба поділити на зрозумілі нашому мозку шматочки, які окремо не будуть здаватися нам такими страшними.

Техніка “Швейцарський сир”. Вона також підходить для тих, у кого є одна велика справа. Спочатку треба братися за той “шматочок” роботи, який принесе найбільше задоволення. Називають цю техніку так, ніби миша виїдає сир через дірочки.

"Наприклад, коли мені треба підготувати презентацію для тренінгу, я починаю з пошуку класних картинок — бо саме це приносить мені найбільше задоволення. А потім, коли вже справа розпочата, не так складно довести її до кінця", — ділиться Марія.

Часто працює і методика планування та цілей. Для цього потрібно виписати свої глобальні цілі, можна навіть і на рік чи декілька, а потім деталізувати, що потрібно робити, аби досягти бажаного. Так само виписувати, наприклад, кейси, які хочеться вирішити вже цього тижня, чи просунутися до вихідних на новий етап чогось масштабного.Помодоро. Ця методика добре дає зрозуміти, наскільки важливим є відпочинок. 25 хвилин інтенсивної роботи без відволікань потрібно змінювати 5-хвилинною перервою. І так по колу. Після 3-4 таких “помодоро” треба вже більшу перерву, наприклад годину. Важливий додаток до цієї техніки — це те, що людина дійсно має відпочивати протягом цих 5 хвилин.

"Наприклад, якщо людина працювала у комп’ютері з таблицями в Excel, а на відпочинку вирішила поскролити стрічку соцмереж у тому ж комп’ютері — це не зовсім правильний відпочинок. Потрібно кардинально змінити обстановку і дати мозку дійсно відволіктися і відпочити. Якщо людина сиділа, то треба лягти чи походити. Відпочинок має бути протилежним до роботи", — пояснює фахівчиня.

“3, 2, 1” — найпростіша техніка. Перед тим як почати робити щось складне і небажане, треба сказати "3, 2, 1" і почати робити. Ніхто не знає, як це працює, але багато кому допомагає. “Від діжки до діжки”.  Колись люди часто не доходили свій шлях через пустелю, бо не бачили кінця-краю. Тому в цій пустелі через якийсь відрізок, наприклад через кілометр, ставили старі непридатні чорні діжки, аби люди розуміли, що вони просуваються і бачили діжку за діжкою.

"Так само з довгостроковими, “вічними” цілями у нашому житті. Наприклад, вивчення англійської. Це можна робити все життя і губитися у своєму прогресі. Якщо ж розбити цю глобальну ціль на етапи, наприклад навчитися читати, говорити на розмовному рівні і т.д., стане легше", — радить Марія Абрамчук.

Підсумки

Загалом, слід зважати на поради експертів щодо планування свого часу, перш ніж експериментувати з різними методами. Це розуміння підвищить ваші шанси на успіх.

"Тайм-менеджмент зараз стрімко розвивається, у цій сфері постійно з’являється щось нове. Тому я раджу слідкувати за цим і пробувати щось нове на своєму прикладі", — підсумовує психологиня.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності