Готуємось до Різдва: кекс штоллен по-львівськи

Готуємось до Різдва: кекс штоллен по-львівськи

Секрет цієї здобної, з багатим смаком випічки – у тривалій витримці готової палянички, тому готують штоллен за місяць до Різдва

Трохи історії

Різдвяний кекс штоллен спершу був пісною їжею, і лише згодом набув рецептури, яку використовують і сьогодні. Випічка є атрибутом Різдва у європейських країнах. Його форма та колір символізують загорнуте в пелюшки немовля Ісуса Христа.

Перша згадка штоллена була у 1329 році в архівній документації міста Наумбурга. Тоді ця випічка була різдвяним дарунком місцевому єпископу. Починаючи з XIV століття штоллен їли у різдвяний піст. Тісто було бездріжджовим і готувалося на воді. Фрукти та горіхи до кексу першим додав придворний пекар Генріх Драздо з Торгау. Найбільший в історії штоллен приготували в 1730 році за наказом короля Саксонії Августа Сильного. Вага кексу, який пекли протягом шести годин, становила 1,8 т. Їли його 20 тис. гостей, яких запросили на святкування Різдва.

Кожної другої неділі перед Різдвом у Дрездені проводять свято штоллена. У 2005 році офіційно зафіксували світовий рекорд: кекс важив 4,2 тонни і мав розміри 4,75 на 1,75 м.

Як приготувати

Господиня зі Львова Марина Довженко каже, що вже розпочала готувати різдвяний смаколик, адже потрібно, щоб сухофрукти, які обов’язково входять до рецепту кексу, настоялись у ромі тиждень-два. Але у деяких рецептах подають, що для намочування достатньо і кількох діб чи навіть годин.

Існує велике розмаїття рецептів, і господині готують сирні, макові, мигдальні і навіть шампанські кекси, ми ж готуватимемо традиційний, але так, як його випікають на Львівщині.

Отож для штоллена нам треба:

450-500 гр сухофруктів +100 мл. рому або чогось до смаку (можна апельсиновий сік).

Інгредієнти для тіста:

  • 200 гр масла;
  • 4 яйця;
  • 200 гр цукру (в ідеалі тростинного, можна додати частину дуже темного)
  • 250 гр борошна;
  • 1 ч.л. розпушувача;
  • 50 гр меленого мигдалю;
  • цедра лимона;
  • ванільний цукор.

Спосіб приготування:

  1. За кілька днів до основного приготування, покладіть родзинки, цукати і горіхи в банку, залийте ромом і залиште на деякий час. У день випічки штоллену обсушіть сухофрукти, відкинувши на друшляк, та обваляйте у борошні.
  2. Поки сушка відстоється, готуємо тісто. Змішайте молоко цукром, додайте дріжджі і 5 ст. л. просіяного борошна. Ретельно вимісіть опару, накрийте плівкою і залиште на 20 хв у теплому місці.
  3. Лимонну цедру подрібніть. Масло розм'якшіть і додайте ванілін. В опару висипте решту борошна, коричневий цукор, масло і жовтки. Знову вимісіть тісто, додайте цукати, горіхи, цедру, сіль. Знову вимісіть і, накривши, поставте у тепле місце на дві години.
  4. Розділіть тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
  5. Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце на 30-40 хв., щоб тісто ще раз підійшло.
  6. Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
  7. Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
  8. Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.

У свято Різдва розгорнути штоллени, знову присипати цукровою пудрою, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.

Хай вдаються і смачного!

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності