Чому сонячній енергетиці ЄС загрожує канібалізм і як його уникнути

Чому сонячній енергетиці ЄС загрожує канібалізм і як його уникнути

Явище, відоме як ефект канібалізації відновлюваних джерел енергії, є результатом особливостей європейської електроенергетичної системи

Згідно з даними Ember, комунальні підприємства Європи виробили рекордні 10,4% електроенергії з сонячних джерел у червні, що відзначає більш ніж подвоєння частки сонячної генерації з 2018 року та важливу віху для зусиль континенту щодо енергетичного переходу.

Проте стрімке зростання потужностей поставок сонячної енергії в європейські електромережі вже починає знижувати прибутковість виробників, оскільки надлишок електроенергії від сонячних установок знижує оптові ціни на електроенергію та призводить до того, що комунальні підприємства отримують скорочення доходів від відновлюваних джерел енергії, пише Reuters.

Явище, відоме як ефект канібалізації відновлюваних джерел енергії, є результатом особливостей європейської електроенергетичної системи, яка водночас віддає пріоритет чистій електроенергії та встановлює оптову ціну на електроенергію з найдорожчого джерела електроенергії, необхідного для задоволення попиту системи в будь-який момент часу.

Природний газ був основним джерелом електроенергії в Європі протягом десятиліть, тому ціна виробництва електроенергії на газі історично була головним фактором, який визначав ціни виробників електроенергії. Однак після вторгнення Росії в Україну у 2022 році європейські газові ринки та європейські генератори електроенергії прискорили нарощування потужностей відновлюваних джерел енергії, одночасно скоротивши виробництво електроенергії з викопного палива.

Це змінило баланс ринків встановлення цін на електроенергію на континенті від природного газу до сонячних і вітрових джерел й призвело до того, що дешеві у виробництві відновлювані джерела енергії все більше впливають на оптові ціни на електроенергію.

Правила меншості

Згідно з даними аналітичного центру Ember, на вітряні та сонячні електростанції припадало приблизно 19% загального обсягу виробництва електроенергії в першій половині 2023 року, що менше ніж 24,7% природного газу за той же період.

Однак загальна частка вітрової та сонячної енергії зросла з 14% у 2021 році, тоді як частка природного газу знизилася з майже 26% у 2021 році.

Таке поєднання збільшення відновлюваних джерел енергії разом із зменшенням виробництва електроенергії на газі змінило профіль навантаження на європейські ринки електроенергії та дозволило комунальним підприємствам використовувати максимальні обсяги відновлюваної енергії, зберігаючи природний газ.

У свою чергу, це дозволило комунальним підприємствам збільшити доходи від виробництва електроенергії, оскільки вони змогли заощадити на об’ємах дорогого природного газу, необхідного для виробництва електроенергії, дозволивши при цьому використовувати дешеві відновлювані джерела енергії, щоб компенсувати будь-який дефіцит електроенергії.

Однак ці значні прибутки може почати ставати важче генерувати, оскільки додаткові обсяги сонячної потужності будуть виведені в мережу та конкуруватимуть з усіма іншими формами генерації за встановлення оптових цін на електроенергію.

Ціни

Коефіцієнти захоплення та ціни є ключовими факторами, які визначають, скільки виробник електроенергії може заробити від продажу електроенергії протягом будь-якого періоду.

Ціна захоплення – це середньозважена ціна, протягом якої генеруючий актив виробляє електроенергію.

Коефіцієнт захоплення – це міра ціни захоплення, поділеної на доступну ринкову ціну.

У випадку заводу з виробництва природного газу, який виробляє електроенергію лише в періоди пікового попиту, типовий коефіцієнт захоплення може становити 100%, оскільки завод може відправляти максимальні обсяги для задоволення потреб попиту за пікових цін, а потім зменшувати або зупиняти виробництво, коли попит знижується.

Для активів, що працюють з відновлюваними джерелами енергії, рівень захоплення зазвичай становить менше 100% і може бути значно нижчим для сонячних активів, які виробляють електроенергію лише тоді, коли світить сонце, і часто досягають піку вироблення саме тоді, коли попит і ціни можуть бути майже найнижчими протягом звичайного дня.

Невдачі

Об’єкти сонячної генерації можуть бути дешевими у встановленні та можуть виробляти електроенергію майже безкоштовно, коли світить сонце, але вони мають свої недоліки, коли потужність системи перевищує попит системи.

Ця проблема стала відомою завдяки «качиній кривій» каліфорнійського ринку електроенергії, за якою щоденні ціни на електроенергію набули форми качки через вплив надлишку сонячної енергії на ціни в середині дня.

Виробники електроенергії повинні пристосовуватися до дедалі дешевших цін на електроенергію, коли сонячна потужність досягає максимуму – подібно до опущеного черева качки, – але потім повинні нарощувати виробництво з інших джерел, коли сонце заходить, створюючи лінії, схожі на качину шию.

Європейські виробники сонячної енергії ще не зіткнулися з проблемами, подібними до тих, що спостерігаються в Каліфорнії, де на сонячну енергію може припадати 40% загального виробництва електроенергії.

Але в міру того, як до європейської генераційної системи додається все більше сонячних потужностей, виробники сонячної енергії повинні очікувати додаткової конкуренції з боку інших джерел сонячної енергії, щоб знизити ціни на електроенергію для всіх виробників електроенергії.

У свою чергу, це зменшить рівень охоплення кожного виробника, який у випадку з виробниками сонячної енергії в Німеччині, найбільшому виробнику сонячної енергії в Європі, може знизитися з приблизно 94% зараз до менш ніж 80% у періоди пікового виробництва до 2026 року, й до менш як 50% влітку 2029 року, згідно з аналізом Refinitiv.

Більшість європейських комунальних підприємств все ще здебільшого зосереджені на спробах замінити активи, що виробляють викопне паливо, відновлюваними джерелами енергії, тому, можливо, не зациклювалися на перспективі канібалізації.

Але оскільки сонячна потужність продовжує зростати шаленими темпами по всьому континенту, комунальні підприємства, які прагнуть забезпечити фінансування активів нового покоління, повинні планувати наслідки канібалізації або ризикувати втратою частки ринку на користь конкурентів, які це зроблять.

Соніячної енергії

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності