• Головна
  • Енергетика
  • Хочуть позбавитись залежності від РФ: у Німеччині прискорять будівництво СПГ-терміналів

Хочуть позбавитись залежності від РФ: у Німеччині прискорять будівництво СПГ-терміналів

Хочуть позбавитись залежності від РФ: у Німеччині прискорять будівництво СПГ-терміналів

Вони мають запрацювати до початку 2024 року

У п’ятницю, 7 липня, німецький Бундестаг ухвалив законодавчу реформу для прискорення будівництва терміналів скрапленого природного газу (СПГ) біля узбережжя Балтійського моря.

«За» це проголосували 370 парламентарів, «проти» – 301, четверо – утрималися, пише DW.

Так, реформа передбачає прискорене будівництво двох плавучих СПГ-терміналів у порту Мукран на острові Рюген у Балтійському морі до початку 2024 року.

Їхня річна потужність становитиме 10 мільярдів кубометрів. Експлуатуватиме термінали приватна компанія Deutsche Regas.

Позбавлення залежності від Росії

Німеччина почала прискорювати будівництво СПГ-інфраструктури минулого року, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Натомість це призвело до падіння імпорту російського газу до Європи.

За цей час в країні ввели в експлуатацію плавучі СПГ-термінали у Вільгельмсгафені, Брунсбюттелі та Лубміні. Надалі потужності на двох з цих локацій планують розширити.

Крім того, планується, що до 2026 року в Брунсбюттелі, Вільгельмсгафені і Штаді збудують стаціонарні термінали, які замінять плавучі й збільшать пропускну спроможність.

Застороги від екологів

Проте місцеві муніципалітети федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія, де знаходиться порт Мукран, а також кілька екологічних груп заявили, що проєкт СПГ-терміналів зашкодить туризму та морським тваринам і птахам.

Також екологи кажуть, що потужності терміналів, будівництво яких заплановане в Німеччині, надлишкові, оскільки перевищують внутрішній попит.

Втім, німецький уряд на це відповідає, що термінали зменшать тиск на інші європейські порти та допоможуть забезпечити постачання до сусідніх країн. Зокрема, міністр економіки та захисту клімату ФРН Роберт Габек наголосив: хоча проєкт у Рюгені є суперечливим, Німеччині необхідно гарантувати безпеку постачання газу.

Нагадаємо, згідно з даними Інституту енергетики, у 2022 році імпорт скрапленого природного газу в Європу вперше перевищив обсяги, що надходять на континент по трубопроводах.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності