• Головна
  • Енергетика
  • В Євросоюзі хочуть різкий перехід до відновлювальної енергії, але на заваді стала Франція

В Євросоюзі хочуть різкий перехід до відновлювальної енергії, але на заваді стала Франція

В Євросоюзі хочуть різкий перехід до відновлювальної енергії, але на заваді стала Франція

Законопроєкт все ще потребує офіційного схвалення повним складом Європарламенту та країн ЄС

Комітет Європейського парламенту підтримав нові цілі ЄС щодо відновлюваної енергетики. Водночас там розкритикували внесені в останню хвилину зміни, які пропонують Франції та іншим країнам можливе вилучення з виробництва аміаку та більше визнання ядерної енергії.

Закон значно підвищує цілі Європейського Союзу щодо відновлюваної енергетики, вимагаючи, щоб 42,5% енергії ЄС було відновлюваною до 2030 року, замінивши поточну ціль у 32%, пише Reuters.

Країни ЄС і законодавці погодили угоду щодо закону про відновлювану енергетику ще у березні, але цей процес гальмувався Францією та іншими країнами, які домагалися більшого визнання ядерної енергії, яка є низьковуглецевою, але не відновлюваною.

Патова ситуація наприкінці червня, коли Єврокомісія запропонувала Франції письмові запевнення, що вона розгляне можливість звільнити певні аміачні заводи від цілей використання відновлюваного палива, дозволивши їм замість цього працювати на ядерному паливі.

Франція також виторгувала коротку преамбулу до закону, яка визнає потенційні проблеми переобладнання заводів з виробництва аміаку для роботи з відновлюваним паливом.

Так, комітет ЄС підтримав змінений закон значною більшістю, але розкритикував пізні зміни.

«Це не повинно створювати прецедент. Інакше весь звичайний законодавчий процес втратить сенс», - сказав голова комітету Крістіан-Сільвіу Бусой, маючи на увазі процес ухвалення нових законів ЄС.

Втім законопроєкт все ще потребує офіційного схвалення повним складом Європейського парламенту та країн ЄС, перш ніж він набуде чинності.

Цей процес зазвичай протікає через попередньо узгоджені закони без змін, але цього року він був перерваний в іншій сварці «в останню хвилину», коли Німеччина пізно виступила проти політики поступової відмови від автомобілів, що працюють на викопному паливі. Тоді це змусило деяких дипломатів ЄС побоюватися подальших вимог до змін попередньо узгоджених деталей.

Нагадаємо, у Німеччині відновлювана електроенергія посунула з п'єдесталу традиційну.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності