• Головна
  • Енергетика
  • НАК «Енергоатом» заборгував понад 32 млрд гривень держпідприємству «Гарантований покупець»

НАК «Енергоатом» заборгував понад 32 млрд гривень держпідприємству «Гарантований покупець»

Фото: Енергоатом

Основний борг становить 18,9 млрд гривень

ДП «Гарантований покупець» через суд намагається стягнути 32,4 млрд гривень боргу та штрафних санкцій з НАК «Енергоатом» за надані послуги у березні-грудні 2022 року та січні-квітні 2023 року.

Про це LVIV.MEDIA стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

У позовній заяві ДП «Гарантований покупець» до Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» йдеться про стягнення основного боргу в сумі 18,9 млрд гривень, пені в розмірі 9,1 млрд гривень, 3% річних, що складає 705 млн гривень та інфляційних втрат у розмірі 3,68 млрд гривень.

В обґрунтування позовних вимог ДП «Гарантований покупець» посилається на порушення відповідачем своїх обов`язків за договором про надання послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів в частині оплати вартості послуг за березень-грудень 2022 та січень-квітень 2023.

19 червня 2023 року Господарський суд міста Києва прийняв позовну заяву по розгляду та призначив підготовче засідання у справі на 19 липня 2023 року.

Зазначимо, алгоритм розрахунків між учасниками ринку електричної енергії передбачає, що ДП «НАЕК «Енергоатом» спрямовує кошти ДП «Гарантований покупець» за надання послуги із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів, той своєю чергою спрямовує кошти для розрахунку перед постачальниками універсальних послуг (ПУП) із забезпечення доступності електроенергії. ПУПи спрямовують кошти для сплати поточних платежів перед НЕК «Укренерго» за надання послуги з передачі електричної енергії. Надалі кошти, через ланцюжок взаєморозрахунків між учасниками ринку повертаються до ДП «Гарантований покупець» котрий розраховується з виробниками електроенергії за «зеленим тарифом».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності