• Головна
  • Економіка
  • Зеленський анонсував програму кешбеку за купівлю українських товарів

Зеленський анонсував програму кешбеку за купівлю українських товарів

Володимир Зеленський під час заходу «Зроблено в Україні» розповів про розробку програми повернення частини грошей за купівлю українських товарів, фото «Укрінформу»

Частину грошей, витрачених на товари українських виробників, повертатимуть на спеціальну картку

Вже цього року в Україні має запрацювати програма національного кешбеку «Купуй українське». Згідно з її умовами, громадянам України повертатимуть частину грошей, витрачених на товари українських виробників, повідомив президент Володимир Зеленський у понеділок, 26 лютого, під час заходу «Зроблено в Україні».

Як пише Forbes, президент наголосив, що держава має зробити все можливе, щоби якнайбільше українських підприємств могли зберегти й масштабувати свою роботу. У зв’язку з цим, він доручив уряду розробити кілька практичних кроків, одним з яких є програма українського кешбеку «Купуй українське».

«За купівлю визначених типів товарів і послуг, вироблених в Україні, громадяни України зможуть отримати повернення частину коштів на спеціальну карту, щоби гроші залишились і працювали в Україні. Це податки, це зарплати наших воїнів, це можливості нашої держави, зокрема і оборонні»,— сказав Зеленський, якого процитував «Укрінформ».

Голова держави додав, що наразі розробляються технічні та фінансові параметри програми, щоби вона запустилась вже цього року.

Уряд уже ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва, зокрема бренд «Зроблено в Україні», повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Сумарний прогнозований ефект зростання споживчого попиту – це +0,14% нашого ВВП, це понад 22 000 нових робочих місць, це понад 4 млрд грн додаткових надходжень до бюджету», — додав він.

Водночас ані Зеленський, ані Шмигаль не уточнили, звідки держава візьме гроші на таку програму.

Також Шмигаль вважає, що збільшення споживання вітчизняної продукції має допомогти подолати наслідки війни, відновитися та бути конкурентоздатними у світі. «У країнах ЄС власний виробник завжди на першому місці. 68% жителів Німеччини, Франції, Італії купують товари саме у своїх підприємців і цим постійно підживлюють національну економіку. Ми маємо перейняти цей позитивний досвід», — додав голова уряду.

Як зазначає Forbes, в умовах повномасштабної війни в Україні значно збільшився дефіцит торговельного балансу, свідчать дані Державної митної служби. Так, у 2023 році Україна експортувала товарів на 36 млрд доларів, а імпортувала на 63,5 млрд доларів. Негативне сальдо становило 27,5 млрд доларів. Для порівняння: до війни цей розрив становив близько 5 млрд доларів. Таке викривлення, зокрема, посилює тиск на національну валюту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності