• Головна
  • Україна
  • Зеленський дозволив іноземцям служити в Національній гвардії

Зеленський дозволив іноземцям служити в Національній гвардії

Перед тим, як іноземців братимуть на службу в Нацгвардію, їх перевірятимуть, фото ілюстративне

Іноземців братимуть на службу в Нацгвардію після проходження 2-місячного випробувального періоду

Президент України Володимир Зеленський дозволив іноземцям та особам без громадянства служити за контрактом у Національній гвардії України. Відповідний указ він підписав 21 лютого.

Прийнятими добровільно до Нацгвардії можуть бути іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, раніше не судимі та відповідають вимогам проходження військової служби, визначеним у законі «Про військовий обов'язок і військову службу». Іноземці можуть служити в Нацгвардії за контрактом як на рядових посадах, так і на посадах сержантського та старшинського складу. Водночас Міністерство внутрішніх справ має визначити перелік посад, на яких іноземці служити не можуть. Крім того, МВС має визначити військові частини Нацгвардії, де іноземці не можуть проходити службу.

Зазначимо, що до лав Нацгвардії також можуть вступити і жінки-іноземки. Однак іноземок братимуть у Нацгвардію за умови наявності посад, на яких можуть служити жінки.

Охочі добровільно (тобто за контрактом) служити в Нацгвардії мають звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем їх проживання або безпосередньо до військової частини, в якій вони хочуть проходити військову службу за контрактом. Іноземці, яких приймають на військову службу, мають пройти обов'язковий медичний огляд військово-лікарською комісією, професійно-психологічний відбір та здати визначені Міністерством внутрішніх справ України нормативи з фізичної підготовки. Для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний строк два місяці.

Перед прийняттям іноземців на службу в Нацгвардію їх мають перевірити. Для цього командири чи начальники військових частин мають надіслати запити до МВС, СБУ, Державної міграційної служби та Державної прикордонної служби. Ці відомства мають перевірити:

  • законність перетинання іноземцями державного кордону під час в'їзду в Україну;
  • законність перебування їх на території України;
  • наявність паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;
  • відсутність судимості;
  • правдивість інших відомостей, які надали про себе іноземці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності