• Головна
  • Економіка
  • Словаччина зробила заборону на імпорт агропродукції з України безстроковою

Словаччина зробила заборону на імпорт агропродукції з України безстроковою

Словаччина розширила заборону на імпорт української сільгосппродукції та зробила її безстроковою, фото ілюстративне з Pixabay

Словаччина також розширила список аграрної продукції, яку не можна ввозити з України до Словаччини

Уряд Словаччини в середу, 29 листопада, підтримав продовження заборони на імпорт аграрної продукції з України на невизначений термін і розширив перелік товарів, на які вона поширюється. Це випливає з постанови Міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини, пише «Європейська правда».

Попередня заборона поширювалася до кінця року на чотири товари, а саме: пшеницю, кукурудзу, насіння ріпаку та соняшнику. Однак тепер до списку додали мед, ячмінь, пшеничне борошно, солод, соєві боби, тростинний або буряковий цукор, висівки, макуху та інші тверді залишки, отримані в результаті екстракції рослинних жирів або олій.

Проблеми з імпортом української агропродукції почалися ще у квітні, коли Польща, Угорщина та Словаччина в односторонньому порядку заборонили ввезення усієї агропродукції з України. Пізніше аналогічні рішення ухвалили Болгарія та Румунія. У цих країнах заявляли, що можливість безмитного імпорту української агропродукції негативно впливає на їхніх фермерів. Під тиском цих країн Єврокомісія обмежила ввезення з України до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку, а в обмін на це згадані країни розблокували ввезення на свою територію решти української агропродукції.

Пізніше ці обмеження були продовжені до 15 вересня. У вересні Єврокомісія не продовжила обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку.

Попри це, Польща, Угорщина та Словаччина вирішили запровадити односторонні обмеження. У Варшаві раніше говорили, що їхні обмеження діятимуть безстроково. З Румунією вдалося домовитися про те, що експорт української агропродукції відбуватиметься на основі ліцензій. Болгарія зняла більшість обмежень, однак заборону на імпорт українського соняшнику тимчасово залишила.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності